Με κοινές υπουργικές αποφάσεις το πρώτο σύνθετο τουριστικό κατάλυμα

 

stkΜε κοινή υπουργική απόφαση εγκρίνεται η δημιουργία του πρώτου σύνθετου τουριστικού καταλύματος στη Τζια, από την υπουργό Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) κ. Σ. Καλαφάτη. Πρόκειται για επένδυση του ομίλου Dolphin Capital Investors ύψους 50 εκατ. ευρώ και αφορά στη δημιουργία του δεύτερου μέλους της αλυσίδας Aman Resorts στη χώρα.

Η επενδυτική πρόταση που είναι σε στάδιο υπογραφής της προβλεπόμενης από το άρθρο 9, παρ.1, του Νόμου 4002/2011 ΚΥΑ για τον καθορισμό των ειδικότερων κατηγοριών έργων, της γενικής διάταξης των κτιρίων και τους περιβαλλοντικούς όρους του Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος, αφορά στη δημιουργία Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος που αποτελείται από ξενοδοχείο 350 κλινών, κέντρο θαλασσοθεραπείας και τουριστικές κατοικίες σε έκταση 645 στρεμμάτων, στον Βρόσκοπο της Κέας, με φορέα υλοποίησης την εταιρία «ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ 24 Α.Ε.». Η δόμηση θα καλύψει ποσοστό 0,03% της έκτασης των 650 στρεμμάτων, τόνισε η υπουργός, κατά την κοινή της συνέντευξη τύπου με τον κ. Καλαφάτη, στην οποία δόθηκε μια «πρόγευση» του υπό ολοκλήρωση Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό.

Εν τω μεταξύ σε οκτώ έχουν ανέλθει οι επενδύσεις που βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης μέσω της Ειδικής υπηρεσίας προώθησης και αδειοδότησης τουριστικών επενδύσεων που έχει συσταθεί στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ). Εκτός από τη Τζια, πρόκειται για επενδύσεις στα Καλάβρυτα, τα Σκορπονέρια Βοιωτίας, τη Μήλο, την Ιο, το Λασίθι, την Κω και την Αταλάντη. Επίσης φάκελοι έχουν υποβληθεί και για ανασύνταξη μελέτης στη Θάσο, καθώς επίσης για υφιστάμενες επενδύσεις στη Μεσσηνία και το Πόρτο Καρράς.

Αναλυτικά:

∙      Στα Καλάβρυτα έχει υποβληθεί αίτηση καταλληλότητας για σύνθετα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχείο, κατοικίες, γκολφ) από την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου.
∙      Στα Σκορπονέρια, η επένδυση του ομίλου Dolphin Capital Investors (DCI) αφορά σε ξενοδοχείο και τουριστικές κατοικίες και έχει υποβληθεί φάκελος που βρίσκεται σε στάδιο Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ).
∙      Στη Μήλο αφορά σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα για την αλυσίδα Six Senses, της εταιρίας ΑΞΙΤΕ Αγροτική Τουριστική Α.Ε. Βρίσκεται σε στάδιο έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΚΑ.
∙      Στην Ιο πρόκειται για σύνθετα τουριστικά καταλύματα με κέντρο θαλασσοθεραπείας, επενδυτής της οποίας είναι η 105 Ανώνυμη Τουριστική & Τεχνική Εταιρία ΕΚΜ Ακινήτων και βρίσκεται στη φάση έκδοσης Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ).
∙      Στο Λασίθι (Κάβο Πλάκο) πρόκειται να κατασκευαστεί ξενοδοχείο πέντε αστέρων δυναμικότητας 2.500 κλινών σε έκταση 1.717 στρεμμάτων και βρίσκεται στη φάση έκδοσης Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ). Επενδυτής είναι η Dolphin Capital Investors (DCI).
∙      Στην Κω η Club Med έχει καταθέσει αίτηση τροποποιητικής αρχιτεκτονικής μελέτης για την πλήρη αναβάθμιση ξενοδοχείου 360 κλινών στην περιοχή Κέφαλος.
∙      Στην Αταλάντη πρόκειται για την επένδυση «Atalanti Hills», η οποία ξεπερνά τα δύο δις ευρώ και εκτείνεται σε περίπου 12.500 στρέμματα στο Χλωμό Όρος. Τη διαχείριση και ανάπτυξη του έργου στη χώρα έχει αναλάβει η εταιρία Λοκρός.
∙      Στη Θάσο έχει κατατεθεί φάκελος ανασύνταξης αρχιτεκτονικής μελέτης ξενοδοχείου πέντε αστέρων, δυναμικότητας 360 κλινών, από την εταιρία ΡΙΑΛΑ Α.Ε.
∙      Η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας έχει υποβάλλει αίτηση για επανακαθορισμό και επαναοριοθέτηση.
∙      Στη Σιθωνία Χαλκιδικής, αφορά σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα και έχει υποβληθεί από την ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε. Η επεξεργασία της αίτησης θα χρειαστεί να γίνει σε συνεργασία με το ΠΕΚΑ.

Νόμοι για να προχωρήσουν οι επενδύσεις πριν το Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού

Αναφερόμενος σε γενικά σημεία του Ειδικού Χωροταξικού, το οποίο βρίσκεται σε τελική επεξεργασία, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι όπου κριθεί απαραίτητο, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, κάποιες από τις πιο επείγουσες ρυθμίσεις του Σχεδίου θα θεσμοθετηθούν μέσω τυπικού νόμου, έτσι ώστε προτάσεις επενδύσεων να εξετασθούν με το νέο πρίσμα, καθώς η διαδικασία που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικής Εκτίμησης, τη δημόσια διαβούλευση και τη γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, μπορεί να καθυστερήσει.

Στο νέο ειδικό πλαίσιο χωροθετούνται Οργανωμένοι Υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων και σύνθετα τουριστικά καταλύματα, σε συγκεκριμένες περιοχές (ιδίως σε περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού, σε Μητροπολιτικές περιοχές, σε νησιά με επιφάνεια μεγαλύτερη των 70 τ. χλμ., σε Ορεινές περιοχές κ.λ.π.), με βασική κατεύθυνση να συνδέονται λειτουργικά με εγκαταστάσεις και υποδομές ανάδειξης των στοιχείων της περιοχής. Ταυτόχρονα επιχειρείται η διεύρυνση του χώρου για να υπάρξει μεγαλύτερο φάσμα προορισμών και να ενισχυθούν περιοχές που είναι λιγότερο αναπτυγμένες τουριστικά, με την αξιοποίηση ειδικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού, θεσμοθετούνται ζώνες και οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων, προωθείται η δημιουργία ενιαίων δικτύων φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και διευρύνεται το πεδίο των προσφερόμενων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

«Το Χωροταξικό έχει χαρακτήρα χωρο-αναπτυξιακό» τόνισε η κυρία Κεφαλογιάννη, συμπληρώνοντας ότι ενσωματώνει νέα τουριστικά προϊόντα, όπως η τουριστική κατοικία και υποδεικνύει μηχανισμούς και κίνητρα υποστήριξης των τουριστικών πολιτικών, ενώ τόνισε ότι «η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί βασικό στόχο του Υπουργείου Τουρισμού». Παράλληλα σημείωσε ότι μέσω του ειδικού πλαισίου δίνονται κατευθύνσεις για την τουριστική ανάπτυξη των ελληνικών περιφερειών ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, αναγνωρίζονται οι δυνατότητες περιοχών για ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και δίνονται κατευθύνσεις στα άλλα χωροταξικά σχέδια και τις τομεακές αναπτυξιακές πολιτικές για τις ανάγκες του τουρισμού, ως προς τις βασικές υποδομές της χώρας (π.χ. λιμάνια, αεροδρόμια, κλπ) σε εθνική και περιφερειακή κλίμακα.

Πουτέτση Χριστίνα

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=488537

 

Speak Your Mind