Νέες επενδύσεις 1,4 δισ. μέσω αναπτυξιακού το 2013

 

investΝέες επενδύσεις 1,4 δισ. ευρώ εγκρίθηκαν μέσω του αναπτυξιακού νόμου το 2013. Ο λόγος για 379 έργα που όταν γίνουν θα δημιουργήσουν 1.900 θέσεις εργασίας, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Ανακοίνωσε την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων που είχαν προβλεφθεί για το 2013. Επίσης προανήγγειλε «ξεμπλοκάρισμα» του Ελληνικού και νέο κύκλο προκηρύξεων στο πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν στο περιθώριο των ανακοινώσεων ότι μέσα στο επόμενο 10ήμερο αναμένεται να ξεμπλοκάρει η διαδικασία αποκρατικοποίησης του Ελληνικού που έχει καθυστερήσει. Το Δημόσιο πρόκειται να στείλει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές την τελική σύμβαση η οποία πρέπει να κυρωθεί με πράξη υπουργικού συμβουλίου, ενώ στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να καταρτίσει ένα κείμενο που θα προστατεύει και τα συμφέροντα του δημοσίου και των επενδυτών, προκειμένου να επιτευχθεί υψηλότερο τίμημα.

Ο υφυπουργός, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του αναπτυξιακού και επενδυτικού Νόμου 4146 επισήμανε ότι «το 2013 πατήσαμε στα πόδια μας καθώς τα διπλά ελλείμματα του παρελθόντος έγιναν διπλά πλεονάσματα του σήμερα. Το 2014 θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και μείωσης της ανεργίας».

Τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία που παρουσίασε δείχνουν ότι:

  • οι εγκεκριμένες καταβολές προκαταβολών και ολοκληρώσεων επενδυτικών σχεδίων ανήλθαν σε €610 εκ., έναντι €510 εκ. το 2012. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 20%.
  • επιτεύχθηκε πλήρης απορρόφηση του Π.Δ.Ε., από το σύνολο των εγκεκριμένων και έτσι δεν έχουν εκτελεστεί πληρωμές ύψους €75 εκ., οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2014.
  • το 2013 υποβλήθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο 379 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού €1,4 δις.
  • στον πρώτο κύκλο του 2013 τα στοιχεία από τις αιτήσεις υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 40% σε σχέση με το δεύτερο κύκλο του 2012 και το δεύτερο κύκλο του 2013 καταγράφεται περαιτέρω αύξηση 57% σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του 2013.
  • υπενθυμίζεται η διαδικασία χορήγησης ως προκαταβολή του συνόλου της επιχορήγησης με την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής.
  • στον τομέα των Στρατηγικών Επενδύσεων, το τελευταίο 18μηνο εντάχθηκαν 3 νέες επενδύσεις στο καθεστώς του Fast Track καθώς και την προσέλκυση του μεγάλου έργου, του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ. «Οι τέσσερις αυτές νέες επενδύσεις έχουν συνολικό προϋπολογισμό €3 δισ. και αναμένεται να δημιουργήσουν συνολικά περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας» εκτίμησε ο υφυπυοργός.

Για το 2014 προανήγγειλε:

  • τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας, με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ» και το διακριτικό τίτλο «Enterprise Greece» με στόχο να αποτελέσει τον ουσιαστικό σύμμαχο στην προσπάθεια για προώθηση των εξαγωγών και προσέλκυση άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό (FDI), βασικούς πυλώνες της εθνικής στρατηγικής για την εξωστρέφεια της εθνικής οικονομίας.
  • νέο κύκλο κατάθεσης επενδυτικών σχεδίων για το πρόγραμμα «Νεανική Επιχειρηματικότητα» στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων αλλά και της αξιοποίησης του αξιόλογου ανθρωπίνου δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας.
  • ξεκινάει η λειτουργία του Αυτοτελούς Γραφείου Επιθεώρησης Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων, ένας πρωτοποριακός θεσμός αυτοελέγχου που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της διαφάνειας.
  • τίθεται σε εφαρμογή το πλαίσιο για τη διενέργεια ελέγχων επενδύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου από πιστοποιημένους προς τούτο φορείς.

Δ. Καδδά

http://www.capital.gr/News.asp?id=1935195

Speak Your Mind