Νομιμοποίηση νεκροταφείου για εξυπηρέτηση δύο δήμων

 

nekrotafeio«Λύση-πακέτο» για το ζήτημα των νεκροταφείων Αργυρούπολης και Γλυφάδας, μέχρι να δρομολογηθεί η δημιουργία διαδημοτικού νεκροταφείου στο Ελληνικό προωθεί η πολιτεία. Η λύση περιλαμβάνει τη νομιμοποίηση του σημερινού νεκροταφείου της Αργυρούπολης, αλλά και την αδειοδότηση μιας επέκτασης, η οποία θα μοιραστεί ανάμεσα στους δύο δήμους. Ωστόσο η λύση δεν φαίνεται να έχει τη συναίνεση των δύο δημάρχων, για διαφορετικούς λόγους.

Το θέμα της εξεύρεσης χώρου ταφής για τους νότιους δήμους της πρωτεύουσας απασχόλησε προ ημερών σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον ειδικό γραμματέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Σάκη Κουρουζίδη, με τη συμμετοχή των δημάρχων Ελληνικού – Αργυρούπολης Χρ. Κορτζίδη και Γλυφάδας Κώστα Κόκκορη, καθώς και εκπροσώπων του Οργανισμού Αθήνας και της Περιφέρειας. Στόχος είναι να «νομιμοποιηθεί» πλήρως το νεκροταφείο Αργυρούπολης, καθώς και μια επέκταση 8-10 στρεμμάτων. «Θα ζητήσουμε από το ΙΓΜΕ να εκπονήσει υδρογεωλογική μελέτη και μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας, ενώ θα εξετάσουμε με το δασαρχείο το καθεστώς της περιοχής προκειμένου να προχωρήσουμε σε συνολική αδειοδότηση του χώρου που θα εξυπηρετήσει και τους δύο δήμους», λέει ο κ. Κουρουζίδης. «Το νεκροταφείο θα καλύψει τις ανάγκες των δύο δήμων μέχρι να προχωρήσει η δημιουργία διαδημοτικού νεκροταφείου στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπως προέβλεψε ο ν. 4062/12». Με δεδομένη τη συζήτηση αυτή, οι επιθεωρητές έχουν «αναβάλει» την υπογραφή προστίμου 101.500 ευρώ στον Δήμο Γλυφάδας για το παράνομο νεκροταφείο του.

Οι δήμαρχοι, ωστόσο, εκφράζουν αντιρρήσεις. «Στη συνάντηση διαπιστώθηκε το αδιέξοδο», λέει ο κ. Κόκκορης. «Η περιοχή που θέλουν να κάνουν επέκταση έχει το ίδιο νομικό καθεστώς με εκείνη όπου θέλουμε εμείς να δημιουργήσουμε νεκροταφείο. Επιπλέον ο Δήμος Αργυρούπολης έχει αντίρρηση στην παραχώρηση τμήματος του νεκροταφείου».

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind