Οι τουριστικές επενδύσεις που περιμένουν άδεια

 

amanzoe-33Δόθηκαν στην δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων που εξετάζονται από τα συναρμόδια υπουργεία και βρίσκονται στο σταδιο της αδειοδότησης στην ελληνική επικράτεια και είναι τα εξής:

Στην Κέα, το επενδυτικό έργο για τη δημιουργία Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος, αποτελούμενο από ξενοδοχείο 350 κλινών, κέντρο θαλασσοθεραπείας και τουριστικές κατοικίες, σε γήπεδο 645 στρεμμάτων, στη θέση Βρόσκοπος, Δ. Κέας, είναι στο στάδιο υπογραφής της προβλεπόμενης από το άρθρο 9, παρ.1, του Νόμου 4002/2011 ΚΥΑ, για τον καθορισμό των ειδικότερων κατηγοριών έργων, της γενικής διάταξης των κτιρίων και τους περιβαλλοντικούς όρους του Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος.

Στη Μήλο, το επενδυτικό σχέδιο για τη δημιουργία Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος αποτελούμενο από ξενοδοχείο 180 κλινών, τουριστικές κατοικίες και εγκαταστάσεις SPA, σε γήπεδο 450 στρεέμματα βρίσκεται στο στάδιο έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Μάλιστα η Ειδική Υπηρεσία έχει αποστείλει γνωμοδότηση προς το ΥΠΕΚΑ ως προς την καταλληλότητα γηπέδου.

Στη Βοιωτία, το επενδυτικό έργο για τη δημιουργία ξενοδοχείου μικτού τύπου κατηγορίας 5 αστέρων “Scorpio bay” 1.100 κλινών υποστηρικτικών αυτού έργων και λιμενικού έργου σε γήπεδο 1.717 στρεμ. στη θέση Σκορπονέρι, Δήμου Ορχομενού, βρίσκεται στο στάδιο έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). H Ειδική Υπηρεσία, όπως τονίζεται, θα αποστείλει γνωμοδότηση προς το ΥΠΕΚΑ ως προς την καταλληλότητα γηπέδου.

Στο Δήμο Αιγιαλίας, το επενδυτικό έργο για δημιουργία Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος αποτελούμενο από Ξενοδοχείο, τουριστικές κατοικίες και εγκατάσταση GOLF, σε γήπεδο 714 στρεμμάτων βρίσκεται στο στάδιο έκδοσης Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ). Στο πλαίσιο του ΠΠΠΑ, η Ειδική Υπηρεσία έχει γνωμοδοτήσει προς το ΥΠΕΚΑ, τονίζεται χαρακτηριστικά.

Στο Λασίθι, αίτηση για Γνωμοδότηση στο πλαίσιο Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΠΑ) για τη δημιουργία ξενοδοχείου 5*, δυναμικότητας 2.510 κλινών, σε γήπεδο έκτασης 1.717 στρεμ. στη θέση Κάβο Πλάκο, Δ. Ιτάνου, έχει υποβληθεί από την «Εταιρία Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης» (Όμιλος Ιωάννου).

Στην Ιο, έχει υποβληθεί αίτηση για Γνωμοδότηση για έκδοση ΠΠΠΑ δημιουργίας Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος (Ξενοδοχείο κλασσικού τύπου 250 κλινών και Κέντρο Θαλασσοθεραπείας) σε γήπεδο 275 στρεμ. στον δήμο Ιητών

Την ίδια στιγμή έχουν υποβληθεί οι παρακάτω προτάσεις που αφορούν σε υφιστάμενες τουριστικές επενδύσεις και είναι οι εξής:

Σε τμήμα του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς στη Σιθωνία Χαλκιδικής, ιδιοκτησίας «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ» έχει κατατεθεί αίτηση έγκρισης δημιουργίας Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος και όπως τονίζεται εξετάζεται το ισχύον Νομικό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία.

Στο νομό Καβάλας, η εταιρία Ριάλα ΑΕ έχει καταθέσει αίτηση για «Ανασυνταχθείσα αρχιτεκτονική μελέτη υπό ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας κλασσικού τύπου, 5*, δυναμικότητας 362 κλινών» σε γήπεδο 43.509,39 τμ στην εκτός σχεδίου περιοχή, στη Θέση Αγ. Ιωάννη Λουκά.

Στην Κω, η εταιρεία «Club Mediterranee Ελλάς Α.Ε.» έχει υποβάλει αίτηση για έγκριση δόμησης τροποιητικής αρχιτεκτονικής, μελέτη αναβάθμισης από 4* σε 5* ξενοδοχείου κλασικού τύπου δυναμικότητας 362 κλινών, που βρίσκεται σε γήπεδο 185.450,62 τμ στην εκτός σχεδίου περιοχή στην περιοχή Κέφαλος. Μετά την επισήμανση του προβλήματος από την Ειδική Υπηρεσία στο Υπουργείο, το θέμα λύθηκε με ΠΝΠ ΦΕΚ 237/Α/ 5-12-12 Αρθρο 19, σύμφωνα με το οποίο την αρμοδιότητα χορήγησης έγκρισης δόμησης έχει η ΥΔΟΜ μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου.

Στα “χέρια” του υπουργείου Τουρισμού βρίσκεται και η υποβολή φακέλων για τον επανα-χαρακτηρισμό και την επανα-οριοθέτηση της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας (Περιοχή Ολοκληρωµένης Τουριστικής Ανάπτυξης) στην Πελοπόννησο με ΚΥΑ των Υπουργών Τουρισμού και ΠΕΚΑ κατ’ εφαρμογή των νεότερων ρυθμίσεων για τις ΠΟΤΑ του Ν. 4002/2011.

Τέλος, η τελευταία επένδυση βρίσκεται στο νομό Φθιώτιδας και αφορά την πρόταση για δημιουργία ΠΟΤΑ σε έκταση 12.500 στρεμμάτων στη περιοχή Αταλάντης του δήμου Λοκρού. Θα περιλαμβάνει τρια ξενοδοχεία, γκολφ, τένις, spa.

Υπενθυμίζεται οτι η άλλη μεγάλη επένδυση “Ιτανος Γαία” που περιλαμβάνει πέντε ξενοδοχεία συνολικής συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών και γήπεδο γκόλφ σε περιοχή 25 χιλιάδων στρεμμάτων στη θέση Χερσόνησος Σίδερο, στο νομό Λασιθίου έχει ενταχθεί στο νόμο 3894/2010 “fast track” και πλέον αναμένονται από την εταιρεία η συμπλήρωση του φακέλλου και η κατάθεση της ύψους 1.338.500 ευρώ εγγυητικής επιστολής.

 

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=25979

 

 

Speak Your Mind