Πενήντα επενδύσεις κρίνονται στο ΣτΕ μέχρι το καλοκαίρι

 

ste1Δρόμο ταχύτητας μέχρι το καλοκαίρι για άμεση δικαστική εκκαθάριση υποθέσεων που αφορούν επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, έχει ξεκινήσει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, το οποίο καλείται να επεξεργαστεί άμεσα τουλάχιστον 50 φακέλους μεγάλων επενδύσεων που θα αποτελέσουν την αποκαλούμενη ραχοκοκαλιά της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει καταδείξει πως οι αργοί ρυθμοί απονομής δικαιοσύνης έχουν μπλοκάρει δεκάδες επενδύσεις κατά το παρελθόν, ή ακόμα και τις έχουν ματαιώσει εξού και η σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην επιτάχυνση των διαδικασιών. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και η συνάντηση που είχαν πριν από 1 μήνα  στο μέγαρο Μαξιμου ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης με τον πρόεδρο του ΣτΕ Κ. Μενουδάκο.

Μπλοκάρει-ξεμπλοκάρει

Ήδη πάντως έχουμε πάρει μια πρώτη γεύση αφού:

- Απανωτές οι αποφάσεις υπέρ της συνέχισης της μεγάλης επένδυσης στις Σκουριές Χαλκιδικής, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, από τον καναδικό κολοσσό Eldorado Gold (μητρική της Ελληνικός Χρυσός), για την εξόρυξη 9,6 εκατ. ουγκιών χρυσού.

- Στοπ τέθηκε στην ιδιωτικοποίηση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα -πρόκειται για την πρώτη αμιγώς διεθνή επένδυση-  καθώς κρίθηκε μη σύννομο το προεδρικό διάταγμα μεταφοράς του οχυρού που υπάρχει στο σημείο. Επίσης εκκρεμεί προσφυγή από κατοίκους και άλλους φορείς (για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος) αλλά και τον Δήμο Κέρκυρας.

Οι περισσότερες από αυτές έχουν παραπεμφθεί λόγω της σπουδαιότητάς τους για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ και, όπως εκτιμούν ανώτατοι δικαστικοί κύκλοι, οριστικές αποφάσεις θα έχουν εκδοθεί πριν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Τεράστιες Επενδύσεις

Οι καυτές υποθέσεις που θα εξετάσει το ΣτΕ  κατηγοριοποιούνται ως εξής:

1. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσεται η εκμετάλλευση ακινήτων από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Πρόκειται για επενδύσεις στην Κασσιόπη Κέρκυρας, στην περιοχή Αφάντου Ρόδου και στο Ελληνικό Αττικής.

Όσον αφορά το ακίνητο της Αφάντου, έχουν προσφύγει πρώην ιδιοκτήτες ζητώντας μερική άρση απαλλοτρίωσης και την επιστροφή της έκτασης στους αρχικούς ιδιοκτήτες της, ενώ ο διαγωνισμός βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Επίσης, ενώπιον του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ εκκρεμεί προσφυγή κατοίκων της Σάμου κατά της υλοποίησης της επένδυσης, ύψους 50 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει αγγλική εταιρεία σε έκταση 120 στρεμμάτων και περιλαμβάνει ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων και κατασκευή μαρίνας.

2. Η δεύτερη κατηγορία αφορά την ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων όπως ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΔΑΘ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ), η ΛΑΡΚΟ, η ΔΕΗ,ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η Διεύθυνση Αερολιμένα Αθηνών, η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Εγνατία Οδός. Όλες οι υποθέσεις θα εκδικαστούν στις 5 Απριλίου από την Ολομέλεια του ΣτΕ, στην οποία παραπέμφθηκαν λόγω της σπουδαιότητάς τους.

Εντελώς αντίθετοι στις ιδιωτικοποιήσεις είναι εργαζόμενοι και σωματεία εργαζομένων, οι οποίοι έχουν καταθέσει τις περισσότερες αιτήσεις στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι μεταβιβάσεις των εταιρειών στο ΤΑΙΠΕΔ. Το κεντρικό επιχείρημα που προβάλλουν είναι ότι εκχωρούνται σε ιδιώτες αγαθά στρατηγικής σημασίας για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

3. Η τρίτη κατηγορία αφορά την παραχώρηση λιμανιών και μαρίνων σε ιδιώτες. Όλες οι προσφυγές στρέφονται κατά των αποφάσεων της διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με αίτημα να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας τους. Και αυτές οι υποθέσεις έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 5 Απριλίου.

4. Η τέταρτη κατηγορία αφορά την ένταξη στο νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων τριών μεγάλων έργων κατασκευής αιολικών σταθμών στην Κρήτη. Με τις σχετικές αποφάσεις εντάσσονται στη διαδικασία fast track τρεις επενδύσεις βιομηχανικών ΑΠΕ στην Κρήτη. Τα σχέδια προβλέπουν «Αιολικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» (ΑΣΠΗΕ), που περιλαμβάνει κατασκευή 33 αιολικών σταθμών και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, «Κρήτη πράσινο νησί», που περιλαμβάνει κατασκευή 36 αιολικών σταθμών και «Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» στη θέση Φουρνιά, του Δήμου Σητείας.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η υπόθεση της τουριστικής επένδυσης «Ιτανος γαία», στην περιοχή Κάβο Σίδερο του Νομού Λασιθίου, κοντά στο φοινικόδασος Βάι. Το project, ύψους 267,7 εκατ. ευρώ, αφορά την τουριστική ανάπτυξη περιοχής 25.000 στρεμμάτων στη θέση Χερσόνησος Σίδερο, με τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ και βοηθητικών χώρων. Οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, κατέθεσαν πρόσφατα προσφυγή στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι το έργο πρέπει να ακυρωθεί διότι δεν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη.

Του Παναγιώτη Στάθη

http://www.capital.gr/news.asp?id=1763578

Speak Your Mind