Προχωρούν τα έργα για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος

 

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Μουσείων, τα μέλη έδωσαν το “πράσινο φως” στο τροποποιημένο κτιριολογικό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, το οποίο θα ιδρυθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, σε μια περιοχή που έχει χωροθετηθεί με νόμο από το 2002 και στην οποία έχουν γίνει εκτεταμένες απαλλοτριώσεις και για το Μουσείο ήδη από το 1960.

“Το κτίριο που θα προκύψει θα πρέπει να αφήνει τα ελάχιστα ίχνη στο περιβάλλον σε περίπτωση που πάψει να υφίσταται”, δήλωσε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, δίνοντας το οικολογικό στίγμα του οικοδομήματος που θα στηριχθεί στις βιοκλιματικές αρχές και θα ανεγερθεί μετά από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Γι’αυτόν το σκοπό μάλιστα έχει ήδη υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση του πρώην ΥΠΠΟΤ με την Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου η δεύτερη να χρηματοδοτήσει τον διαγωνισμό και τη μελέτη.

Το συνολικό μικτό εμβαδόν του νέου μουσείου θα είναι γύρω στα 16.500 τ. μ., από τα οποία οι εκθεσιακοί χώροι θα καταλαμβάνουν τα 5.400 τ.μ., οι αποθήκες τα 3.500 τ.μ., οι χώροι εκπαιδευτικών και επιστημονικών δράσεων τα 650 τ.μ., τα εργαστήρια συντήρησης τα 680 τ.μ., τα πωλητήρια τα 300 τ.μ. και το αμφιθέατρο τα 500 τ.μ. Όσον αφορά τους χώρους στάθμευσης, θα δημιουργηθεί ένα νέο υπόγειο πάρκινγκ στο οικόπεδο “REDS”, εμβαδού 2.600 τ.μ. και χωρητικότητας 160 θέσεων, ενώ το υφιστάμενο υπαίθριο πάρκινγκ θα καταργηθεί.

Τα μέλη του Συμβουλίου Μουσείων χαρακτήρισαν “εξαιρετική, άρτια και πρωτότυπη” τη μουσειολογική μελέτη για το νέο ΜΕΛΤ, που θα εγκατασταθεί στα σπιτάκια της παλιάς γειτονιάς στο Μοναστηράκι. Το νέο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, που θα στεγαστεί στα κτίρια του οικοδομικού τετραγώνου γύρω από τις οδούς Αδριανού, ‘Αρεως, Κλάδου και Βρυσακίου. “Μεταξύ Ρωμαϊκής και Αρχαίας Αγοράς, σε έναν χώρο απαλλοτριωμένο εδώ και χρόνια, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα έργο το οποίο ευδοκίμησε να ωριμάσει και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, η ‘Αυλή των Θαυμάτων’, τα σπιτάκια της οποίας αποκαθίστανται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Συγχρόνων Μνημείων όπως ήταν στο παρελθόν”, δήλωσε η κα Μενδώνη για την αθηναϊκή γειτονιά και το νέο Μουσείο, που αναμένονται να είναι έτοιμα μέσα στο 2015.

Πρόκειται για 18 σπιτάκια που θα φιλοξενήσουν την πλούσια συλλογή του ΜΕΛΤ (καλύπτει τον ελληνικό πολιτισμό από το 1750 ως το 1960), η μουσειολογική μελέτη του οποίου πήρε χθες την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση των μελών του Συμβουλίου, η δε μουσειογραφική αναμένεται να είναι έτοιμη γύρω στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου 2013.

http://traveldailynews.gr/news/article/54406

Speak Your Mind