Σε κινητοποιήσεις ο Δήμος Φυλής

 

garbageΕνάντια στην κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ

Aντιδράσεων ενάντια στα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων και τον περιφερειακό σχεδιασμό στον οποίο εντάσσονται. Χθες το απόγευμα στο δημαρχείο Φυλής πραγματοποιήθηκε, ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου Δημήτρη Μπουραΐμη, σύσκεψη φορέων και δημοτών της πόλης, για να συζητηθεί η μορφή των κινητοποιήσεων ενάντια στην κατασκευή εργοστασίων στον ΧΥΤΑ Φυλής. Αντίστοιχα στην Κερατέα, αναβρασμός επικρατεί μεταξύ των πολιτών, ενώ αντίθετη στον σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική είναι και η ομοσπονδία εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ).

Σε κινητοποιήσεις κατά της απόφασης του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για συνέχιση λειτουργίας του ΧΥΤΑ στη Φυλή και κατασκευή εργοστασιακών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στο εσωτερικό του προχωράει ο Δήμος Φυλής. Το πρώτο βήμα θα είναι διαμαρτυρίες τις ημέρες που κατατίθενται οι προσφορές στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ (την ερχόμενη Τρίτη 29 Ιανουαρίου και στις 5 Φεβρουαρίου). Ο Δήμος Φυλής κατεβαίνει σε αυτήν την αντιπαράθεση έχοντας ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του. Σε αυτήν τονίζεται ότι «είναι κάθετα αντίθετος με την κατασκευή στην περιοχή μας των Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Απορριμμάτων και θα ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα για να την αποτρέψει». Αφού κάνει λόγο για μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση και «κοινωνικό ρατσισμό» κατά των κατοίκων της περιοχής, «αξιώνει την απομάκρυνση ή την παύση λειτουργίας του αποτεφρωτήρα και του εργοστάσιου μηχανικής ανακύκλωσης – κομποστοποίησης», που λειτουργούν εντός του χώρου του ΧΥΤΑ. Προτείνονται «προγράμματα ανακύκλωσης και τελικής διαχείρισης, σε τοπικό επίπεδο».

Στην κινητοποίηση της Τρίτης καλεί και η ΠΟΕ – ΟΤΑ, η οποία έχει προκηρύξει και τρίωρη στάση εργασίας για το προσωπικό του ΕΔΣΝΑ, από τις 10 π.μ. – 1 μ.μ.

Αναφορές στον αγώνα 128 ημερών των κατοίκων της Κερατέας στα «μπλόκα» για να μη γίνει ο ΧΥΤΑ στην περιοχή τους έκανε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Στ. Ιατρού, δίνοντας κλίμα νέων κινητοποιήσεων. Χθες, πάντως, κατατέθηκε τροπολογία από το υπουργείο Περιβάλλοντος –σε άσχετο νομοσχέδιο– σύμφωνα με την οποία (όπως είχε αποκαλύψει η «Κ») δίνεται η δυνατότητα να μεταφερθεί ο χώρος εγκατάστασης του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων από την περιοχή Βραγόνι στις Φοβόλες, δηλαδή στον χώρο της παλαιάς χωματερής.

Την Πέμπτη, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ και ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Δ. Καλογερόπουλος, απέρριψαν τις προσφυγές και τα αιτήματα αναστολής που υπέβαλε ο τέως δήμαρχος Κερατέας Στ. Ιατρού, καθώς «οι λόγοι που ο αιτών επικαλείται κρίθηκαν αβάσιμοι».

Αφετηρία ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind