Σοκ σε ιδιοκτήτες ακινήτων για επιστροφή εκατομμυρίων ευρώ από απαλλοτριώσεις

 

sidirodromosΔεκάδες εκατομμύρια ευρώ καλούνται να επιστρέψουν ιδιοκτήτες ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν για σιδηροδρομικά έργα και οι αποζημιώσεις τους κρίνονται υπερβολικά υψηλές από τα δικαστήρια.

Η διαδικασία θα γίνει μέσω της εφορίας αναγκάζοντας έτσι δεκάδες κάτοχους ακινήτων να δώσουν πίσω μέρος του ποσού που έλαβαν ως αποζημίωση για την απαλλοτρίωση της περιουσίας τους και η οποία σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου ήταν υψηλότερη απ΄ ότι έπρεπε.

Οι πολύ υψηλές αποζημιώσεις είχαν προκύψει:

  1. Λόγω των τιμών των ακινήτων που είχαν εκτοξευτεί στα ύψη πριν από μία δεκαετία. Πλέον οι υποθέσεις αυτές εκδικάζονται από τα δικαστήρια δεύτερου βαθμού, όπου προκύπτουν σημαντικές μειώσεις. Σημειώνεται ότι οι νέες αποφάσεις των δικαστηρίων καθίστανται οριστικές.
  2. Από την επιμελή εκπροσώπηση της ΕΡΓΟΣΕ στα δικαστήρια η οποία πλέον έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί στα δικαστήρια τις εκθέσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών. Έτσι η εταιρεία μπορεί πλέον να οργανώσει πολύ καλύτερα την υπεράσπιση των θέσεων της.

Μία από τις πρώτες αποφάσεις αφορά περισσότερους από 800 ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή της Λυκοποριάς στην Κορινθία που αποζημιώθηκαν για τα ακίνητά τους κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής. Οι ιδιοκτήτες αυτοί με απόφαση του Εφετείου καλούνται να επιστρέψουν στην ΕΡΓΟΣΕ περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό αν σκεφτεί κανείς ότι οι δικαιούχοι είχαν λάβει μόλις το 70% της αποζημίωσης και όχι το σύνολο που θα έπρεπε να καταβληθεί με την οριστική απόφαση.

Οι αποζημιώσεις τους είχαν καθοριστεί με απόφαση του Πρωτοδικείου με βάση τις προσωρινές τιμές.

Τώρα καλούνται να επιστρέψουν σημαντικά ποσά ο καθένας από αυτούς μέσω της εφορίας του κάθε υπόχρεου η οποία θα βεβαιώσει τα ποσά αυτά ως οφειλές σύμφωνα με άρθρο που περιλαμβάνει ο πρόσφατος νόμος για την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ.

Σύντομα αναμένονται και άλλες αποφάσεις όπως οι αποζημιώσεις ιδιοκτήτων στην περιοχή του Ξυλόκαστρου καθώς και την περιοχή «Καμάρι» που βρίσκεται στο νομό Κορινθίας, μετά το Ξυλόκαστρο.

Της Μαρίας Μόσχου

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27198&subid=2&pubid=113131174

Speak Your Mind