Στη Βουλή η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ

 

eiathΤην πώληση του 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ προκρίνει κυβέρνηση και Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Παράλληλα, το μοντέλο αποκρατικοποίησης της επιχείρησης θα περιλάβει και επέκταση της σύμβασης παραχώρησης που υφίσταται σήμερα κατά τουλάχιστον 10 έτη. Υπενθυμίζεται ότι η υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης είχε υπογραφεί το 2001 και ισχύει για περίοδο 30 ετών.

Η αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ θα είναι η πρώτη που θα ξεκινήσει το 2013 από την πλευρά του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε εκείνη του Αστέρα της Βουλιαγμένης, αλλά τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση χειρίζεται η Εθνική Τράπεζα που κατέχει και τα περισσότερα δικαιώματα επί του ακινήτου. Το Ταμείο πάντως ήταν έτοιμο για τη δημοσιοποίηση μιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ωστόσο αυτό δεν στάθηκε εφικτό, καθώς έπρεπε προηγουμένως να ενημερωθεί η αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η τελευταία, επικαλούμενη φόρτο εργασίας, δεν βρήκε χρόνο για τη σύγκληση της συγκεκριμένης συνεδρίασης κι έτσι χάθηκε περισσότερο από ένας μήνας. Τελικά, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα ενημερώσει αύριο στη μία το μεσημέρι την ελληνική Βουλή για την αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τροπολογία του νόμου για τις ιδιωτικοποιήσεις, η ελληνική Βουλή πρέπει να ενημερώνεται από το ΤΑΙΠΕΔ πριν ξεκινήσει μια σημαντική αποκρατικοποίηση. Επιπλέον η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή μπορεί να καταθέτει προτάσεις/συστάσεις προς το ΤΑΙΠΕΔ. Η ρύθμιση αυτή -αναπόφευκτα- προκάλεσε τις αντιδράσεις της τρόικας, η οποία στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ τη χαρακτηρίζει «άλλη μια πολιτική παρέμβαση στο έργο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων».

Στην αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ προβάδισμα έχει η γαλλική Suez, η οποία ήδη κατέχει το 5,5%. Μετοχές σε ποσοστό 1,0% κατέχει η επενδυτική εταιρεία HMG Globetrotter, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 74,5% του μετοχικού κεφαλαίου. Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της ΕΥΑΘ ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ και το 51% αποτιμάται σε 115 εκατ. ευρώ. Είναι σίγουρο ωστόσο ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα κληθεί να καταβάλει υπερτίμημα, αφού μαζί με τις μετοχές αναλαμβάνει και τη διοίκηση της επιχείρησης.

Τέλος, γίνεται εμφανές ότι η ΕΥΑΘ πρόκειται να αποτελέσει τον «πιλότο» για την πολύ μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, η οποία αναμένεται να ακολουθήσει στο β΄ τρίμηνο του έτους.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind