Στον αέρα τινάζει το ΣτΕ οικοδομικές άδειες κατά παρέκκλιση δόμησης

 

steΔεν επιτρέπει το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του την κατά παρέκκλιση δόμηση, μέσα από την οποία ουσιαστικά πολλαπλασιάζονταν τα οικοδομήσιμα οικόπεδα, οδηγώντας στην άναρχη και χωρίς αρχή και τέλος δόμηση.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (απόφαση 2612/13) έκρινε αντισυνταγματική διάταξη του ΓΟΚ (Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού) που διευκόλυνε το κτίσιμο σε οικόπεδα που είχαν πρόβλημα στο «πρόσωπο» και δεν εξασφάλιζαν τις απαιτούμενες διαστάσεις. Δηλαδή το δικαστήριο είπε πως δεν νοείται ρύθμιση που να οδηγεί σε ποσοτική αύξηση των οικοπέδων που μπορούν να θεωρηθούν κατά παρέκκλιση άρτια και να δομηθούν, γιατί διευρύνεται η κατά παρέκκλιση δόμηση, που από τη φύση της αποτελεί μέτρο εξαιρετικού χαρακτήρα.

Δια της πλαγίας
Το δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική και ανίσχυρη τη σχετική διάταξη του ΓΟΚ, δέχθηκε ότι η εφαρμογή της οδηγεί σε επιβάρυνση του οικιστικού περιβάλλοντος, αφού διευκολύνει να κτίζονται οικόπεδα που δεν μπορούσαν να θεωρηθούν άρτια με το προγενέστερο καθεστώς. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να εγερθούν αξιώσεις για αποζημίωση και από εκείνους που δεν θα μπορούν πλέον να κτίσουν, αφού θα στραφούν κατά του Δημοσίου, που χορήγησε τις οικοδομικές άδειες θεσπίζοντας μια αντισυνταγματική διάταξη.

Η Ολομέλεια έκρινε άκυρη οικοδομική άδεια που επέτρεπε την ανέγερση τετραώροφης οικοδομής στη Ρόδο, με βάση τις δυνατότητες της κατά παρέκκλιση δόμησης που έφεραν οι διατάξεις του νόμου 2831/00 και οι σχετικές τροποποιήσεις του ΓΟΚ για το πρόσωπο των οικοπέδων. Έτσι κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα και άλλες οικοδομικές άδειες, εφόσον στηρίχθηκε η έκδοσή τους στην αντισυνταγματική νομοθεσία και έχουν προσβληθεί εμπρόθεσμα στα δικαστήρια.

Του Παναγιώτη Στάθη
http://www.capital.gr/news.asp?id=1827434

Speak Your Mind