Στο ΣτΕ η ανέγερση του τεμένους στον Ελαιώνα

 

ste1Οι αιτούντες στρέφονται κατά του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και κατά του υπουργείου Παιδείας, το οποίο έχει αναλάβει να καλύψει τη δαπάνη για την κατασκευή του τεμένους συνολικής αξίας 846.000 ευρώ. Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας, ο Μητροπολίτης υποστήριξε ότι με την κατασκευή του επίμαχου τεμένους παραβιάζεται το άρθρο 13 του Συντάγματος, με το οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Σεραφείμ, προϋπόθεση για την κατασκευή τεμένους θα έπρεπε να είναι η διεξαγωγή έρευναςγια το εάν η λειτουργία του θα πλήξει ή όχι τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη των κατοίκων του Βοτανικού, το οποίο δεν συνέβη. Επίσης, επισημάνθηκε ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος) καθώς οι θρησκευτικές μειονότητες στην Ελλάδα υποβάλλουν αιτήσεις για να λάβουν άδεια κατασκευής και λειτουργίας λατρευτικών χώρων, ενώ στην περίπτωση της κατασκευής του τεμένους την πρωτοβουλία για την κατασκευή και τη λειτουργία του ανέλαβε το κράτος, χωρίς να προηγηθεί σχετική αίτηση.

Τονίστηκε δε ότι παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος), καθώς δεν επελέγη μια άλλη περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη, από την περιοχή του Βοτανικού για την κατασκευή του τεμένους ενώ σύμφωνα με τους αιτούντες, παραβιάζεται και το άρθρο 43 του Συντάγματος, καθώς θα έπρεπε να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργική απόφαση, όπως συνέβη εν προκειμένω. Ο συνήγορος του Δημοσίου, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν λατρευτικοί χώροι για τους μουσουλμάνους που κατοικούν μόνιμα στη χώρας μας και αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ακατάλληλα και ανεπαρκή μέρη.

Ο χώρος που επιλέχθηκε για την ανέγερση του τεμένους χαρακτηρίστηκε ως ο πλέον κατάλληλος από το κράτος, καθώς στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν κατοικίες, παρά μόνο εμπορικά-επιχειρηματικά συγκροτήματα. Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

http://www.lawnet.gr/news/sto-ste-i-anegersi-tou-temenous-ston-elaiona-29351.html

Speak Your Mind