Στο ΣτΕ η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας

 

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθεσαν η Τράπεζα Πειραιώς, η Ανώνυμη Εταιρεία Εκμεταλλεύσεως και Διαχειρίσεως Αυτοκινητόδρομων (Τ.Ε.Ο. Α.Ε.), ο Σύλλογος Εργαζομένων της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», καθώς και εννέα εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (215/2012)όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Με την απόφαση εγκρίθηκε η μεταβίβαση στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.) των δικαιωμάτων του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, χωρίς αντάλλαγμα, της εταιρείας «Εγνατία Οδός».

Επιπλέον μεταβιβάστηκαν και όλα τα δικαιώματα για τη λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του ομώνυμου αυτοκινητόδρομου και των κάθετων σε αυτόν οδικών αξόνων.

Όλοι, αλλά για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, υπογραμμίζουν ότι η επίμαχη μεταβίβαση είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στα άρθρα 1, 5, 17, 26, 43 και 106 του Συντάγματος), αλλά είναι και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Η Τράπεζα Πειραιώς επισημαίνει ότι έχει χορηγήσει στην εταιρεία «Εγνατία Οδό» δάνειο 250.000.000 ευρώ, ενώ υπογραμμίζει ότι με τη μεταβίβασή της παραβιάζονται τα συνταγματικά δικαιώματα της ατομικής ιδιοκτησίας και της οικονομικής ελευθερίας.

Ακόμη, αναφέρει η Τράπεζα, ότι δεν προκύπτει σοβαρός λόγος δημοσίου συμφέροντος ο οποίος να δικαιολογεί την κατάλυση των δικαιωμάτων της.
Όπως τονίζεται σε μια από τις τρεις προσφυγές που κατατέθηκαν στο ΣτΕ, η Εγνατία Οδός είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα οδοποιίας που έγινε στην Ελλάδα, καθώς και γενικότερα του Ευρωπαϊκού χώρου. Με μήκος 670 χιλιόμετρα, εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα του Νομού Θεσπρωτίας έως τους Κήπους του Νομού Έβρου και εξυπηρετεί τους νομούς Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Κοζάνης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλα, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου.

Ακόμη, το συνολικό κόστος κατασκευής της Εγνατίας Οδού με τους κάθετους άξονές της ανέρχεται περίπου στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Το έργο του κύριου άξονα του αυτοκινητόδρομου έχει ολοκληρωθεί σχεδόν σε όλο το μήκος του, ενώ έχει επίσης ολοκληρωθεί σημαντικό τμήμα των συνδετήριων καθέτων αξόνων

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=25804

Speak Your Mind