Στο μικροσκόπιο όλες οι κοινοτικές επιδοτήσεις για ξενώνες

 

tourismosΤο ελληνικό Δημόσιο θα ζητήσει πίσω τα χρήματα που δόθηκαν για ανακαίνιση ακινήτων, τα οποία επρόκειτο να αξιοποιηθούν τουριστικά, σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι τα επιδοτούμενα ακίνητα δεν λειτούργησαν ποτέ ως τουριστικά καταλύματα.

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιτζής, ο οποίος έδωσε εντολή ελέγχου των επιδοτήσεων που αφορούσαν την ανακατασκευή ακινήτων, τόνισε στην «Κ» ότι σε περίπτωση που διαπιστωθούν και άλλα περιστατικά κατάχρησης κοινοτικών πόρων, οι παραβάτες θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω στο Δημόσιο. Την ίδια στιγμή η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη διέταξε με έγγραφό της τους εισαγγελείς Εφετών όλης της χώρας να ερευνήσουν παρόμοια περιστατικά με αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν την υπόθεση Λιάπη. Στο εισαγγελικό έγγραφο υπάρχει επισήμανση περί «αχρεωστήτως καταβληθέντων» για τα ποσά των κοινοτικών ή κρατικών επιδοτήσεων που χρησιμοποιήθηκαν για άλλους από τους προβλεπόμενους σκοπούς, καθώς πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορούν -οφείλουν αρμοδίως- να αναζητηθούν. Δηλαδή να επιστραφούν στο ελληνικό Δημόσιο από εκείνους που τα καταχράστηκαν, φτιάχνοντας βίλες και πολυτελή εξοχικά…

Η έρευνα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που μόλις άρχισε περιλαμβάνει την εξέταση όλων των ακινήτων που ανακατασκευάστηκαν στην Κεντρική Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου με κοινοτικά κονδύλια. Εχουν ήδη ζητηθεί από τις Περιφέρειες οι σχετικοί φάκελοι προκειμένου στη συνέχεια να γίνει αντιπαραβολή με τα στοιχεία των ΔΟΥ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ακίνητα αυτά χρησιμοποιήθηκαν ως τουριστικά καταλύματα. Από τον ΑΦΜ όσων επιχειρήσεων έλαβαν τις επιδοτήσεις, θα διαπιστωθεί εάν έχουν καταγραφεί έσοδα από τουριστικές δραστηριότητες.

Ο οικονομικός εισαγγελέας, Παν. Αθανασίου, διέταξε καθολικό έλεγχο των καταγγελιών για κοινοτικές επιδοτήσεις που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακαίνιση της εξοχικής κατοικίας του πρώην υπουργού Μιχάλη Λιάπη στην Ευρυτανία. Για την υπόθεση Λιάπη η έρευνα δρομολογήθηκε με πρωτοβουλία του οικονομικού εισαγγελέα, ενώ για άλλες ανάλογες περιπτώσεις οι έρευνες θα γίνουν από τους κατά τόπους εισαγγελείς Εφετών. Σε αυτούς, άλλωστε, απεύθυνε το έγγραφό της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, δίδοντας το εύρος και το βάθος της έρευνας που έχει ήδη δρομολογηθεί. «Με αφορμή, αναφέρει, επίκαιρη ειδησεογραφία (φωτογραφίζει την υπόθεση Λιάπη) στην οποία μετ’ επιτάσεως γίνεται αναφορά σε άτομα που με τη χρήση ή την υποβολή ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων ή εγγράφων εισέπραξαν αχρεωστήτως πόρους προερχόμενους από τον Εθνικό Προϋπολογισμό ή τον Γενικό Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου, είτε να εγκαταστήσουν είτε να βελτιώσουν ήδη υφιστάμενες υποδομές (δημιουργία ξενώνων ή επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων) χωρίς εντέλει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν κατά την είσπραξη των πόρων αυτών, παρακαλούμε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση…».

Τα αδικήματα τα οποία η εισαγγελέας παραγγέλλει να αποτελέσουν το «χαλί» της ποινικής αντιμετώπισης των παράνομων αυτών ενεργειών, είναι απάτη κατά του ελληνικού Δημοσίου ή απάτη κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης με όλες τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου και με τις κατηγορίες αυτές ζητεί από τους εισαγγελείς Εφετών να ασκηθούν και οι ποινικές διώξεις.

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα της επιδότησης της οικίας του κ. Μιχάλη Λιάπη επιβεβαίωσε με δηλώσεις του χθες ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα «θα έχει και συνέχεια». Ο κ. Καρβούνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτηθούν τα χρήματα που δόθηκαν σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρατυπίες και αποκάλυψε ότι η Επιτροπή έχει κινήσει ήδη τις διαδικασίες για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε στην «Κ» ότι η υπόθεση μπορεί να παραπεμφθεί στην αρμόδια διεύθυνση για την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς κατά του κοινοτικού προϋπολογισμού, την OLAF, η οποία διερευνά περιπτώσεις ιδιωτών που ωφελήθηκαν παρανόμως από κοινοτικά χρήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχόμενη παραπομπή του θέματος στην OLAF υποδηλώνει την αποφασιστικότητα της Ε.Ε. να διερευνήσει την υπόθεση. Η αρμόδια για θέματα διαφθοράς διεύθυνση επιτρέπει ουσιαστικά το άνοιγμα του φακέλου της σχετικής επιδότησης, παρακάμπτοντας ενδεχόμενες δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν άλλες διευθύνσεις, όπως αυτή της Περιφερειακής ή της Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίες λόγω του ότι έχουν παρέλθει πολλά χρόνια από τη διάθεση των κονδυλίων, δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν στον καταλογισμό ευθυνών. Σημειώνεται ότι η υπόθεση της κατοικίας του κ. Λιάπη χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990 και πιθανολογείται ότι χρηματοδοτήθηκε από χρήματα του Α΄ ή του Β΄ ΚΠΣ.

Των ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ, ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind