“Τέλος” στις fast-track επενδύσεις χωρίς περιβαλλοντική μελέτη

 

fasttrackΟριστικό τέλος στην έγκριση με νόμο δημοσίων ή ιδιωτικών έργων και επενδύσεων χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βάζει η υπερψήφιση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η αποδοχή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τροπολογίας, στο πλαίσιο της τελικής έγκρισης της νέας νομοθεσίας για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη εξαίρεση έδινε τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να μην εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή οδηγία 2011/92 για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εάν ενέκριναν επενδύσεις μέσω Βουλής, με αποτέλεσμα πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, να παρακάμπτουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Εκτός της παραπάνω πρότασης που έκανε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, εγκρίθηκαν και οι προτάσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα στάδια της κατάρτισης των Μελετών.

Τι προβλέπει η νέα νομοθεσία

Με τη νέα νομοθεσία κατά την αδειοδότηση ενός έργου θα λαμβάνονται επίσης υπόψη οι επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή, ενώ ο επενδυτής θα πρέπει να αποδεικνύει ότι κατέληξε στο σχεδιασμό κατασκευής του έργου αφού έλαβε υπόψη πολλά εναλλακτικά σχέδια και την επιβάρυνση που συνεπάγονται για το περιβάλλον.

Υπάρχουν επίσης νέες διατάξεις που διασφαλίζουν τη παρακολούθηση της κατασκευής ενός έργου ακόμη και μετά την αδειοδότηση του όταν κρίνεται ότι έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Επιπλέον, κατοχυρώνεται η αντικειμενικότητα των ειδικών που κρίνουν τη φερεγγυότητα των μελετών, ενώ προβλέπονται διοικητικές ποινές για εκείνους που παραβιάζουν τις διατάξεις της νομοθεσίας.

RE+D Magazine

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=30540

Speak Your Mind