Τουριστικές επενδύσεις €5 δισ. το 2014

 

investmentsΜεγάλα τουριστικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 5 δισ. ευρώ, αναμένεται να «πάρουν μπροστά» κατά τη φετινή χρονιά, με τον κλάδου του τουρισμού να προβλέπεται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στη συρρίκνωση των αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης. Όπως αναφέρουν επενδυτές στο Capital.gr, ύστερα από πολλά χρόνια καθυστερήσεων, τα γραφειοκρατικά προβλήματα που κρατούσαν μεγάλες επενδύσεις στο συρτάρι έχουν, σε μεγάλο βαθμό, ξεπεραστεί και το 2014 τουλάχιστον τέσσερις τουριστικές αναπτύξεις θα ξεκινήσουν να υλοποιουνται. Ποιες είναι αυτές;

Το τουριστικό συγκρότημα Atalanti Hills για το οποίο αναμένεται η έγκριση του Σχεδίου για τη δημιουργία Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) που κατατέθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος αρχές Νοεμβρίου.

Θα ακολουθήσει η υποβολή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και υπολογίζεται ότι, έως τα τέλη του 2014, στην έκταση που απέχει 700 μέτρα από την κοινότητα Εξάρχου Φθιώτιδας θα κάνουν την εμφάνισή τους τα σκαπτικά μηχανήματα για την εκτέλεση των απαιτούμενων πρόδρομων εργασιών.

Το business plan της επένδυσης, προϋπολογισμού 1-1,5 δισ. ευρώ,  περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή τριών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων πέντε αστέρων, 5.000 κατοικιών, την υλοποίηση ακαδημίας και γηπέδων γκολφ, βοτανικού λόφου 700 στρεμμάτων, ιππικού κέντρου και θεματικού πάρκου.

Το έργο θα δημιουργήσει το πρώτο έτος κατασκευής 600 θέσεις εργασίας που υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν στις 4.800 την τέταρτη χρονιά, ενώ 8.000 είναι συνολικά οι έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας.

Το Iliad resort που αποτελεί τη νέα…άφιξη στον τουρισμό αναμένεται να ενταχθεί σε κάποιο από τα εργαλεία τουριστικής ανάπτυξης (ΠΟΤΑ, ΕΣΧΑΔΑ κτλ) και να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά το 2014. Έως το τέλος της φετινής χρονιάς εκτιμάται ότι θα κατατεθεί η αίτηση για έκδοση άδειας κατασκευής, με το σχεδιαζόμενο τουριστικό συγκρότημα να βρίσκεται σε έκταση 2.600 στρεμμάτων στην Ιθάκη. Είναι προϋπολογισμού 1,9 δισ. ευρώ και θα διαθέτει γήπεδο γκολφ 18 οπών σχεδιασμένο από τον Greg Norman, μαρίνα 200 θέσεων ελλιμενισμού, εμπορικές χρήσεις, παραθαλάσσιο οικισμό και έξι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που θα αποτελούνται από 1.020 σουίτες και 150 κατοικίες γκολφ.

Στη φάση της κατασκευής θα απασχοληθούν περίπου 3.500 άτομα, ενώ για την υλοποίησή του θα απαιτηθούν από 23 έως 30 μήνες από την έναρξη των εργασιών.

Το τουριστικό συγκρότημα Kilada Hills, προϋπολογισμού 345 εκατ. ευρώ, έχει ήδη ενταχθεί στο καθεστώς του ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων). Τους επόμενους μήνες αναμένεται να εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου και να ξεκινήσει η κατασκευή του. Η ξενοδοχειακή μονάδα θα διαθέτει 71 πολυτελή δωμάτια και 40 σουίτες με αυτόνομη πισίνα και αναμένεται να υιοθετεί τη «φιλοσοφία» του πολυτελούς ξενοδοχείου Aman resort  που εγκαινίασε το καλοκαίρι του 2012 ο όμιλος Dolphin Capital Investors. Υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει περίπου 600 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας του καθώς και 2.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο.

Και το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Ίτανος Γαία» που σχεδιάζει η Minoan Group στη χερσόνησο Κάβο Σίδερο στο Λασίδι, προϋπολογισμού 268 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στο ΕΣΧΑΣΕ. Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την υποβολή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την έναρξη των πρόδρομων κατασκευαστικών εργασιών, πριν εκπνεύσει το 2014. Το συγκρότημα θα αποτελείται από πέντε ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών, ενώ υπολογίζεται ότι το έργο θα δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίες.

Εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν και για το Pravita Estate, προϋπολογισμού, προϋπολογισμού άνω των 796 εκατ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΧΑΣΕ. Το συγκρότημα στην περιοχή Ταξιάρχη του Δήμου Πολυγύρου θα περιλαμβάνει 4 γήπεδα γκολφ, 3 ξενοδοχειακά συγκροτήματα 5 αστέρων, συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών, συνεδριακό κέντρο, κέντρο υγείας, αποκατάστασης & θεραπείας, προπονητικό αθλητικό κέντρο, καθώς και εγκαταστάσεις εναλλακτικού τουρισμού. Εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει τουλάχιστον 1.343 νέες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο πλήρους λειτουργίας του.

Τέλος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας αναζητά χρηματοδότηση για την σύνθετη τουριστική μονάδα συνολικής δυναμικότητας 600 κλινών που σχεδιάζει να αναπτύξει στη Ροδιά της Αιγιαλείας, 500 μέτρα από την ακτή του Κορινθιακού. Το έργο, για το οποίο είχε γνωμοδοτήσει θετικά τέλη Ιουλίου το υπουργείο Περιβάλλοντος http://www.capital.gr/News.asp?id=1843591, θα διαθέτει γήπεδο γκολφ 18 οπών, ξενοδοχείο πέντε αστέρων 240 κλινών, 360 βίλες με δύο έως τέσσερα υπνοδωμάτια η καθεμία και διώροφες μεζονέτες με πισίνα (θα κατασκευαστούν στη βΆ φάση).

Ας σημειωθεί ότι τα θετικά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία από τις παραπάνω επενδύσεις αναμένεται να φανούν κλιμακωτά από το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Όταν δηλαδή, τα συγκεκριμένα έργα τεθούν στο στάδιο της κατασκευής, οπότε θα ξεκινήσουν οι προσλήψεις που θα επιφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα συμπίπτει με τη χρονική περίοδο (τρίτο τρίμηνο του 2014 και μετέπειτα) για την οποία προβλέπονται αναιμικοί, έστω, ρυθμοί ανάπτυξης.

του Δημήτρη Δελεβέγκου
http://www.capital.gr/news.asp?id=1934991

Speak Your Mind