Το ΣτΕ έκοψε το Συντελεστή Δόμησης στην Ακαδημία Πλάτωνος

 

akadimiaΦρένο στα σχέδια ανέγερσης υψηλών κτιρίων ή εμπορικών κέντρων στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του που στηρίζεται στο άρθρο 24 του Συντάγματος. Οι δικαστές «ψαλιδίζουν» τον συντελεστή δόμησης και το ύψος των κτιρίων στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής, μια αύξηση συντελεστή που επιχειρήθηκε να γίνει με ΠΔ.

Στο Ε’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατατέθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει «την τροποποίηση του συντελεστή δόμησης των οικοπέδων και του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους των κτιρίων στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών».

Το Ε’ Τμήμα στην υπ’ αριθμ. 77/2013 γνωμοδότησή του (πρόεδρος ο σύμβουλος Επικρατείας Ι. Μαντζουράνης και εισηγητής ο πάρεδρος Δ. Βασιλειάδης) έκρινε, κατ’ αρχάς, νόμιμο στο σύνολό του το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, αλλά μη νόμιμη μια επί μέρους διάταξή του. Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν μη νόμιμη τη διάταξη εκείνη που προβλέπει συντελεστή δόμησης 2,4 στον τομέα ΙΙΙ που έχει μέτωπο τον Κηφισό, όπως επίσης κρίθηκε παράνομο και το προβλεπόμενο ανώτατο ύψος των κτιρίων, το οποίο ήταν 18 μέτρα. Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τον μέσο συντελεστή δόμησης που προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής που είναι 2,1, όπως επίσης δεν μπορεί το ύψος των κτιρίων να υπερβαίνει το προβλεπόμενο μέγιστο ύψος που είναι τα 15 μέτρα.

Το ΣτΕ επισημαίνει ότι το επίμαχο διάταγμα πρέπει να δημοσιευθεί άμεσα, καθώς τόσο το ΥΠΕΚΑ όσο και ο Δήμος Αθηναίων έχουν επιβάλει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών κατά την τελευταία διετία (2010-2012). Και πρέπει να δημοσιευθεί άμεσα προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω δημιουργία μη αναστρέψιμων καταστάσεων στην περιοχή του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος.

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=26859

Speak Your Mind