Έρχεται το Golden Hall, part 2

 

goldenhallΠερισσότερο από ένας χρόνος χρειάστηκε να περάσει προκειμένου η Lamda Development να έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει το σχέδιο ανάπτυξης του κενού τμήματος, επιφάνειας 21,6 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, του πρώην κέντρου ραδιοτηλεόρασης IBC στο Μαρούσι.

Μπορεί δηλαδή, η σύμβαση παραχώρησης να κατακυρώθηκε στην εισηγμένη τον Οκτώβριο του 2012, ωστόσο, μόλις πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε η υπογραφή του απαιτούμενου προεδρικού διατάγματος-συνυπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος- για την αξιοποίηση της έκτασης.

Αυτό όταν η Lamda Development έχει καταβάλει από τον περασμένο Φεβρουάριο το ποσό των 81 εκατ. ευρώ που αποτελεί το συμβατικό μέρος του τιμήματος για την απόκτηση του δικαιώματος αξιοποίησης του αναξιοποίητου τμήματος του IBC.

Τι προβλέπεται
Το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) που εγκρίνεται με το προεδρικό διάταγμα, προβλέπει τη δημιουργία χρήσεων αναψυχής και εμπορίου. Συγκεκριμένα στο κτήριο προβλέπεται η δημιουργία μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων 2004 επιφάνειας τουλάχιστον 3000 τ.μ., εμπορικών καταστημάτων επιφάνειας έως 2.000 τ.μ., χώρων συγκέντρωσης κοινού στους οποίους πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις και ειδικές προβολές (έως 1.500 τ.μ.).

Επίσης, η Lamda Development μπορεί να κατασκευάσει μέχρι δύο αίθουσες κινηματογράφου χωρητικότητας έως 150 θέσεων η καθεμία, όπως και χώρους εστίασης-αναψυχής (έως 1.500 τ.μ.) και επιφάνειες επικεντρωμένες σε παιδικές δραστηριότητες, κατ’ ελάχιστον έως 2.500 τ.μ.

Βάσει του ΕΣΧΑΔΑ, το κτήριο θα διαθέτει υπόγειο βοηθητικό χώρο και χώρο στάθμευσης 250 θέσεων μέχρι 7.300 τ.μ.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι εξωτερικοί χώροι του νέου τμήματος του Golden Hall θα πρέπει να διαθέτουν φυσικό και τεχνικό πράσινο, ενώ θα «πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα εφαρμογής τεχνικών πράσινης στέγης», όπως επισημαίνεται.

Η λειτουργία του νέου τμήματος του Golden Hall εκτιμάται ότι θα ενισχύσει σημαντικά την επισκεψιμότητα του εμπορικού κέντρου, του οποίου ο τζίρος και η επισκεψιμότητα ενισχύθηκαν στο εννεάμηνο κατά 2% και 5%, αντίστοιχα.

250 ημέρες από τη συμφωνία
Για την κατάρτιση του ΕΣΧΑΔΑ απαιτήθηκαν περίπου 250 ημέρες από τη στιγμή που «έκλεισε» η συμφωνία της Lamda με το ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, για την προετοιμασία του έργου εωσότου πέσουν υπογραφές απαιτήθηκαν περισσότερες από 300 ημέρες. Σε αυτές προστέθηκαν ακόμη 250 ημέρες μέχρι, δηλαδή, να συνταχθεί το ΕΣΧΑΔΑ, το οποίο δημοσιεύθηκε μόλις το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Πάντως, ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ, ύστερα από την ολοκλήρωση της συμφωνίας, υπήρξε πολύ μικρός, συγκριτικά με το βαθμό εμπλοκής του Δημοσίου και των φορέων του.

Ας σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον, πλέον, είναι στραμμένο στην αξιοποίηση της έκτασης των περίπου 5,5 χιλιάδων στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, στη διαγωνιστική διαδικασία του οποίου συμμετέχει η Lamda Development.

του Δημήτρη Δελεβέγκου
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1925567

Speak Your Mind