Βαρόμετρο και για το ελληνικό real estate η πώληση του Αστέρα

 

ASTHRΣε βαρόμετρο του διεθνούς επενδυτικού κλίματος για το ελληνικό real estate έχει μετατραπεί ο διαγωνισμός για την πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστέρας Βουλιαγμένης από την Εθνική Τράπεζα, το ΤΑΙΠΕΔ και την Εκκλησία της Ελλάδος, οι οποίοι από κοινού ελέγχουν το ακίνητο στη θέση Μικρό Καβούρι, στον Λαιμό Βουλιαγμένης. Τον διαγωνισμό «τρέχει» η Εθνική, με δεδομένη την κυρίαρχη θέση της στο ιδιοκτησιακό.

Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, αλλά και στελέχη ελληνικών κτηματομεσιτικών κύκλων που έχουν εμπλακεί στη διαδικασία, θέλουν το ενδιαφέρον να είναι σοβαρό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσφορές καταθέτουν, μεταξύ άλλων, όμιλοι όπως οι ελληνικοί Lamda Development και Dolphin Capital, η κινεζική Fosun Capital Group, o τουρκικός όμιλος Dogus, το κρατικό fund του Κατάρ, ο ελληνικός όμιλος που ελέγχει το συγκρότημα Costa Navarino, αλλά και άλλοι Ελληνες ξενοδόχοι και ξένα επενδυτικά σχήματα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν ίδια κεφάλαια της τάξης των 150 εκατ. ευρώ κατά τις τρεις τελευταίες χρήσεις, ενώ, εάν αποτελούν επενδυτικά σχήματα (funds), θα πρέπει να διαθέτουν κεφάλαια υπό διαχείριση αντίστοιχου ύψους (150 εκατ. ευρώ).

Οι προσφορές αναμένεται να διαφέρουν αναφορικά με το τι θέλουν να αποκτήσουν οι επενδυτές και έτσι θα απαιτηθεί ιδιαίτερη διαδικασία για την αξιολόγησή τους. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την προκήρυξη της Εθνικής, επιτρέπεται η μετατροπή ή και κατεδάφιση υφιστάμενων αναδομών προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικός ο διαγωνισμός, ειδικά για όσους επιθυμούν να αναπτύξουν τουριστικές κατοικίες. Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα να κατεδαφιστεί το Arion Resort & Spa και μέρος του (υπό ανακαίνιση) ξενοδοχείου «Αφροδίτη», κάτι που επιτρέπει την αύξηση της διαθέσιμης για νέα δόμηση επιφάνειας κατά 10.500 τ.μ. συνολικά.

Η Εθνική Τράπεζα έχει επίσης περιλάβει στην περιουσία του Αστέρα και τη νέα θυγατρική της, με την οποία ελέγχει τα δικαιώματα παραχώρησης της χρήσης της μαρίνας Βουλιαγμένης για 40 χρόνια, έπειτα από πρόσφατη συμφωνία με την ΕΤΑΔ.
Η έκταση που πωλείται, θεωρείται από πολλούς ξένους αλλά και Ελληνες ενδιαφερομένους κατάλληλη για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών, που μπορούν να πωληθούν, και βέβαια ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind