Βιοτουρισμός σε συνεργασία με την Αλβανία

 

Η Ελλάδα και η Αλβανία μπορούν να αναπτύξουν ένα κοινό αναβαθμισμένο προϊόν μέσω του βιοτουρισμού. Χαρτογράφηση των αναγκών, αλλά και των προοπτικών για μια ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται εν εξελίξει στις Πρέσπες αλλά και την Κορυτσά της Αλβανίας. Ο λόγος για το έργο «Βιοτουρισμός – Καινοτόμες Πρακτικές» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΙΡΑ «Ελλάδα- Αλβανία» 2007-2013. Ο βιοτουρισμός, όρος άγνωστος στο ευρύ κοινό, αποτελεί μια ολιστική και διεπιστημονική προσέγγιση στην τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου. «Ο βιοτουρισμός περιλαμβάνει τον αγροτουρισμό, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τον πολιτιστικό και περιβαλλοντικό τουρισμό, όπως και τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη» σημειώνει η πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής (ΒΙΟ), καθηγήτρια κ. Αγνή Βλαβιανού-Αρβανίτη. Οπως καταλήγει η κ. Αρβανίτη, «ουσιαστικά στέλνουμε ένα μήνυμα προστασίας και ευθύνης έναντι του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και χαράς, διότι διαθέτουμε στη χώρα μας μεγάλη βιοποικιλότητα και μυθολογία – αυτά είναι ο πλούτος μας».

florina

Ο νομός Φλώρινας, με τα γραφικά χωριά και τη Mικρή και Mεγάλη Πρέσπα, είναι ένας από τους κορυφαίους αγροτουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Το πρόγραμμα ξεκινάει με δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας, συνεχίζει με σεμινάρια και εργαστήρια, με τη σύσταση διαδικτυακής πύλης, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη ενός κοινού αναβαθμισμένου τουριστικού προϊόντος των δύο όμορων κρατών. Εταίροι του διαπολιτισμικού προγράμματος είναι και οι «Βιολόγοι της Αλβανίας», ο «Ερύμανθος», το «Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών» και το «Περιφερειακό Συμβούλιο Κορυτσάς».

«Στόχος μας είναι να συστηματοποιηθεί η συνεργασία μεταξύ αγροτών, επιχειρηματιών και τοπικής αυτοδιοίκησης, που αποτελούν τους βασικούς πρωταγωνιστές» αναφέρει στην «Κ» η κ. Gabriela Scheiner, διευθύντρια του Πολιτιστικού Τριγώνου. «Διεξάγοντας προσωπικές συνεντεύξεις με τους παραπάνω, θα αποπειραθούμε να προσδιορίσουμε τα δυνατά και αδύναμα σημεία, τις ευκαιρίες αλλά και τις απειλές που αντιμετωπίζει η δουλειά τους». Για παράδειγμα «η οικονομική κρίση απειλεί τη βιωσιμότητα πολλών τουριστικών καταλυμάτων, αλλά η ευκαιρία που διανοίγεται για αυτές είναι η διεθνής τάση προς τον εναλλακτικό τουρισμό». Οι εν λόγω τοποθεσίες είναι κυριολεκτικά ο παράδεισος για τον «ανήσυχο» τουρίστα! «Ο νομός Φλώρινας αναδείχθηκε το 2007 ως ένας από τους καλύτερους αγροτουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως», υπενθυμίζει η κ. Scheiner, που διευθύνει το Τρίγωνο εδώ και δώδεκα χρόνια. Αντίστοιχα, η Αλβανία ψηφίστηκε το 2010 ως ένας από τους καταλληλότερους προορισμούς για adventure tourism. Για την αξιοποίηση των εν λόγω brand names, δεν απαιτούνται νέες εγκαταστάσεις. «Χρειαζόμαστε εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, που θα θέσει σε εφαρμογή αθλητικές και φυσιολατρικές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα θα ξέρει πώς να τις προωθήσει», παρατηρεί η κ. Scheiner. «Δραστηριοποιούνται ήδη στα μέρη μας εταιρείες που νοικιάζουν ποδήλατα και βάρκες, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορεί να προσφέρει κανείς: ορειβασία, trekking, ιππασία, mountain bike, γνωριμία με τοπικά ήθη και έθιμα, όπως η παρασκευή τυριού κ.ά.», συμπληρώνει η κ. Scheiner. Παράλληλα, στο στάδιο της πρωτογενούς έρευνας θα εντοπιστούν οι υπάρχουσες ελλείψεις ή λανθασμένες τακτικές που ακολουθούνται. «Είναι οξύμωρο, αλλά ενώ παράγουμε ως περιοχή πολύ μεγάλες ποσότητες γάλακτος, δεν διαθέτουμε τυροκομείο!» παρατηρεί η ίδια. «Η έρευνα θα δείξει, σε ποιο βαθμό η περιοχή καταναλώνει από ό,τι παράγει ή εξαρτάται από άλλα μέρη της Ελλάδας». Βέβαια, αλλαγές απαιτούνται και στις τουριστικές επιχειρήσεις αυτές καθεαυτές: επιμόρφωση των εργαζομένων και «εκμοντερνισμός» των προσφερόμενων υπηρεσιών μέσω Ιντερνετ.

Ευκταία είναι η δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντος, φιλικού προς το περιβάλλον και ελκυστικού για τους επισκέπτες. «Εχουμε επισκεψιμότητα και τις τέσσερις εποχές, αλλά πρέπει πλέον να στραφούμε στους αλλοδαπούς τουρίστες και να τους προσελκύσουμε με πακέτα που να περιλαμβάνουμε παραμονή και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και στις δύο χώρες», καταλήγει η κ. Scheiner. «Δεν θα έρθει κάποιος από τις ΗΠΑ μόνο για να μείνει τρεις μέρες σε εμάς, αλλά θα το αποφασίσει για δέκα μέρες στην ευρύτερη περιοχή». Οι εμπλεκόμενοι φορείς αισιοδοξούν για την έκβαση του προγράμματος. Αλλωστε, παρόμοια εγχειρήματα έχουν στεφθεί με επιτυχία και στο παρελθόν από την Deutsche Gesellschaft fuer Internationale Zusammenarbeit, τη Swiss Agency for Development and Cooperation κ.ά.

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind