Δεκαετές «Έργο Αθήνα» από τον Δήμο Αθηναίων

 

athensΤο δεκαετές «Έργο Αθήνα», προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάσθηκε στην εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Αστική Ανάπλαση στην Πράξη: το Παράδειγμα της Αθήνας» από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, παρουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν.

Όπως σημείωσε ο κ. Καμίνης, το «Έργο Αθήνα» είναι η πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια διαχείρισης προγράμματος στην Αθήνα που περιλαμβάνει μέτρα κοινωνικής ενσωμάτωσης, τα οποία, προκειμένου να είναι περισσότερο αποτελεσματικά, συνδυάζονται με την ανάπτυξη δομών για μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα και δυνατότητες για ελκυστικές επενδύσεις.

Ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης, που υπερβαίνει -όπως σημείωσε- τη συνήθη διαχειριστική λογική, είναι η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 72 έργα, από τα οποία τα 16 (προϋπολογισμού 38 εκατ. ευρώ) έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται, 24 έργα (προϋπολογισμού 61 εκατ. ευρώ) δημοπρατούνται έως το τέλος του χρόνου και 32 έργα είναι υπό μελέτη.

Τα έργα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δράσεις κοινωνικής επιχειρηματικότητας, δράσεις για αστέγους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, έργα για την ανανέωση των υποδομών παροχής υπηρεσιών υγείας, δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, επέκταση σχολικών συγκροτημάτων, έργα στις γειτονιές (αναπλάσεις δημόσιων χώρων και πλατειών), δημιουργία υποδομών για μια «έξυπνη πόλη», δημιουργία «θερμοκοιτίδων» (startup incubators) νέων τεχνολογιών και έργα δημιουργικής βιομηχανίας.

Για την υλοποίηση των έργων, ο δήμος χρησιμοποιεί το δικό του δυναμικό και τις δικές του υπηρεσίες, ενώ συνεργάζεται με εκτεταμένο δίκτυο φορέων όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών και ο ΣΕΒ.

Iδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα με υποδομές, σε αντίθεση με τις μικρές διάσπαρτες μονάδες. Σε αυτά μπορούν να υπάρχουν κέντρα τεκμηρίωσης, εργαστήρια και βιβλιοθήκες, όπως είπε. Υποστήριξε την αναμόρφωση του σχολείου ως χώρου που δεν θα κλείνει στις δύο το μεσημέρι, αλλά θα λειτουργεί έως αργά το απόγευμα.

Θα πρόκειται για έναν σχολικό χώρο, που δεν θα δίνει απλώς ώθηση στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά θα συνδέεται με τη γειτονιά, διευρύνοντας τη λειτουργία του σε ευρύτερες κοινωνικές ανάγκες, καθώς η εκπαίδευση έχει απίθανη απόδοση ως επένδυση και μπορεί να βοηθήσει να ξαναζωντανέψει ο αστικός ιστός.

Σε ότι αφορά στο κίνημα των νεοφυών επιχειρήσεων (startup business), αυτό ξεκίνησε από «κάτω προς τα πάνω». «Υπάρχουν καλά μυαλά και καλές ιδέες στη χώρα μας», τόνισε Δήμ,αρχος Αθηναίων, «αλλά πρέπει ν’ αλλάξει η νοοτροπία. Πρέπει να ακολουθήσουμε ένα πιο συνεργατικό μοντέλο». Στο πλαίσιο του προγράμματος «Έργο Αθήνα» ο δήμος Αθηναίων θα δημιουργήσει δομές, όπου νέοι με καινοτόμες ιδέες θα βρουν στέγη, επαγγελματική καθοδήγηση και εργαλεία για να εξελίξουν την επιχειρηματική τους ιδέα. Στόχος είναι να ωριμάσει ένα «οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων» και μια νέα γενιά καινοτόμων επιχειρηματιών (όπως διευκρίνισε κ. Καμίνης το συγκεκριμένο «hub» για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα θα αρχίσει να λειτουργεί τον ερχόμενο Ιανουάριο στον χώρο «Τεχνόπολις»).

RE+D Magazine

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=29506

Speak Your Mind