Η κτηματογράφηση «κόλλησε»

 

ktimatologioΣτον αέρα βρίσκεται η δεύτερη φάση της κτηματογράφησης του δήμου Αθήνας. Με μια σειρά πραγματικά απίστευτων -αλλά όχι ασυνήθιστ ωνεξελίξεων, αποκλείστηκαν και οι δύο υποψήφιοι μελετητές, με αποτέλεσμα να πρέπει να αναζητηθεί άλλη λύση ή ο διαγωνισμός να επαναπρ οκηρυχθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη του έργου. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ίδιο έχει συμβεί σε μια ακόμα μελέτη, που αφορά τη δεύτερη φάση κτηματογράφησης Βόλου, Λαμίας και Λιβαδειάς. Συνολικά, από τις 22 μελέτες κτηματογράφησης των αστικών κέντρων, έχουν ανατεθεί και προχωρήσει μόνο οι 13, ενώ οι υπόλοιπες 9 έχουν «κολλήσει» επί μια τριετία λόγω προσφυγών.

Ο διαγωνισμός για τη β΄ φάση κτηματογράφησης του δήμου Αθήνας προκηρύχθηκε το 2008. Στην α΄ φάση (το 2007-2009) περισσότεροι από 700.000 ιδιοκτήτες δήλωσαν 1,2 εκατομμύρια δικαιώματα. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν δύο εταιρείες και ο ανάδοχος θα έπρεπε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα να έχει οριστεί το 2010, ώστε η α΄ και η β΄ φάση να «κλειδώσουν» χρονικά.
Ομως αυτό δεν συνέβη ποτέ. Μόλις επελέγη η πρώτη σύμπραξη μελετητικών γραφείων (η οποία είχε φέρει σε πέρας την α΄ φάση της κτηματογράφησης στην Αθήνα), η δεύτερη σύμπραξη κατέθεσε ένσταση στο διοικητικό συμβούλιο της Κτηματολόγιο Α.Ε. Οταν η ένσταση απορρίφθηκε, τότε (το 2011) προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ δέχθηκε την προσφυγή (ότι παραβιάστηκε η αρχή της τυπικότητας) διότι υπήρξε στην τεχνική προσφορά της πρώτης σύμπραξης… ένα λάθος στην αρίθμηση. Μετά την απόφαση του ΣτΕ, η Κτηματολόγιο Α.Ε. υποχρεώνεται να αποκλείσει τον πρώτο υποψήφιο. Ο οποίος το 2012 με τη σειρά του καταθέτει στην εταιρεία έγγραφα με τα οποία αποδεικνύει ότι ο δεύτερος υποψήφιος δεν είχε τα απαραίτητα από τον διαγωνισμό πτυχία, μετά την αποχώρηση στελεχών του. Ταυτόχρονα, προσφεύγει και στο ΣτΕ, ζητώντας να αποκλειστεί ο δεύτερος υποψήφιος. Τελικά στις 27 Φεβρουαρίου, το διοικητικό συμβούλιο της Κτηματολόγιο Α.Ε. αποφασίζει ότι και ο δεύτερος υποψήφιος πρέπει να αποκλειστεί.

Οι δύο λύσεις
Τι γίνεται λοιπόν τώρα; Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, οι λύσεις είναι δύο: είτε οι δύο υποψήφιοι να έρθουν σε διαπραγμάτευση με την εταιρεία για να βρεθεί λύση, μια διαδικασία που πρέπει όμως να έχει νωρίτερα εγκριθεί από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Ή ο διαγωνισμός να επαναπροκη ρυχθεί, ώστε να ανατεθεί ύστερα από 1-2 έτη και να ολοκληρωθεί 3-4 χρόνια αργότερα. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η μελέτη Βόλου, Λαμίας, Λιβαδειάς, στην οποία έχουν αποκλειστεί και οι δύο υποψήφιοι. Πέντε χρόνια μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη β΄ φάση κτηματογράφησης, έχουν ανατεθεί και προχωρούν μόνο οι 13 από τις 22 μελέτες (ομάδες πόλεων). Εκτός από τις δύο προαναφερθείσες, ακόμα 7 μελέτες έχουν κολλήσει λόγω κύματος εντάσεων και προσφυγών, με την Κτηματολόγιο Α.Ε. να ελπίζει να τις απεμπλέξει μέσα στο α΄ εξάμηνο του έτους.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind