Ξεκινούν οι διαδικασίες για την πώληση της ΕΥΑΘ

 

Στην δημοσιοποίηση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση πλειοψηφικού ποσοστού της ΕΥΑΘ προχωρά σύντομα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου(ΤΑΙΠΕΔ).

Βάσει του σχεδιασμού, στόχος είναι να παραχωρηθεί το 61% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Επί του παρόντος, το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει 74% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ, το 5% ανήκει στην γαλλική πολυεθνική Suez Environment Company ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται σε ελεύθερη διαπραγμάτευση.

Η ΕΥΑΘ αποτιμάται σήμερα στο Χρηματιστήριο στα 128 εκατ. ευρώ και η μετοχή της είναι από τις ελάχιστες που βρίσκονται σε διπλάσια κεφαλαιοποίηση από την περίοδο εισαγωγής τους στο ταμπλό. Στο πρώτο εξάμηνο του 2012, τα µετά φόρων κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 11,23 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας µείωση της τάξης του 6% σε σχέση µε τα αντίστοιχα κέρδη του α΄ εξαµήνου του 2011, τα οποία είχαν ανέλθει στο ποσό των 11,95 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο τα ταµειακά διαθέσιµα και ισοδύναµα ανήλθαν στα 30,8 εκατ. ευρώ.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα ώστε μέχρι το τέλος του έτους να υπάρξει η short list των υποψήφιων αγοραστών. Στο σχεδιασμό δράσης που παρουσίασε η διοίκηση του Ταμείου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αναφέρεται πως έως το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2013 θα έχει επιλεγεί ο πλειοδότης του διεθνούς διαγωνισμού.

Η ΕΥΑΘ διαθέτει το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής νερού καθώς επίσης και περισυλλογής και μεταφοράς αστικών λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, μέσω μιας τριακονταετούς αποκλειστικής σύμβασης παραχώρησης που σύναψε με το Ελληνικό Δημόσιο και τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2001.

Στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, η σύμβαση παραχώρησης της ΕΥΑΘ θα τροποποιηθεί. Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των χρηστών, ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει πως θα προστατευθούν με ειδικές προβλέψεις στη σύμβαση παραχώρησης και η λειτουργία της εταιρείας θα παρακολουθείται από Ρυθμιστική Αρχή.

Η δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων και Αποχέτευσης αποτελεί προαπαιτούμενο για την πώληση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ. Ήδη προωθείται η μετατροπή και διεύρυνση αρμοδιοτήτων της Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ) που λειτουργεί στο ΥΠΕΚΑ ώστε να αναλάβει το ρόλο του ρυθμιστή για τη συνολική εποπτεία και έλεγχο της διαχείρισης των υδατικών πόρων.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει διορίσει την HSBC και την EFG Equities ως οικονομικούς συμβούλους προκειμένου να βοηθήσουν με την αποκρατικοποίηση.

N. Xρυσικόπουλος

http://www.capital.gr/news.asp?id=1657103
Πηγή:www.capital.gr

Speak Your Mind