Ολική ανατροπή στο Ελληνικό

 

ellinikoΑκόμα πιο δύσκολη άσκηση έχει καταστεί η αξιοποίηση της έκτασης των περίπου 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, καθώς από τους τρεις διεκδικητές που έχουν απομείνει δεν αποκλείεται μόνο ένας να φτάσει στην «τελική γραμμή». Ήδη το χρονοδιάγραμμα έχει καθυστερήσει, καθώς έως τον περασμένο Σεπτέμβριο κυβερνητικά στελέχη θεωρούσαν βέβαιη την επιλογή και ανακοίνωση του ονόματος του αναδόχου μέχρι τα τέλη της χρονιάς, που ολοκληρώνεται σε μερικά 24ωρα, εξέλιξη που μετατίθεται για τα τέλη Ιανουαρίου -αρχές Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μετά τη Μεταπολίτευση έργο ανάπλασης σε συνδυασμό με την απαιτούμενη υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια έχουν δυσχεράνει την πρόοδο της διαγωνιστικής διαδικασίας, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2011. Στα παραπάνω προστίθενται τα προβλήματα των υποψήφιων σχημάτων ή ακόμα και οι προτεραιότητες που αυτά θέτουν, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Έτσι, μετά το Qatar Investment Authority, που δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία, καθώς τα αιτήματα για την παροχή ιδιαίτερων φορολογικών προνομίων και τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, η ισραηλινή Elbit Imaging ενδεχομένως να μην καταφέρει να υποβάλει δεσμευτική προσφορά. Αιτία είναι τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που οδήγησαν τον περασμένο Οκτώβριο την εταιρεία να «κουρέψει» τα ομόλογα που έχει εκδώσει. Βέβαια, τα προβλήματα της ει-σηγμένης που διαπραγματεύεται στον δείκτη Nasdaq και στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ δεν είναι καινούργια. Πριν από έναν χρόνο, οι Midroog και Maalot, θυγατρικές των Moody΄s και Standard & Poor΄s, υποβάθμισαν την αξιολόγηση των ομολόγων της Elbit, γεγονός που αποτέλεσε την απαρχή του οικονομικού αδιεξόδου της εταιρείας.

Αλλά και η θυγατρική της Elbit στον κλάδο των ακινήτων Plaza Centers βρίσκεται σε δυσμενή θέση, έχοντας υποβάλει στους πιστωτές της προς έγκριση σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους, δεδομένου ότι έχει «παγώσει» την αποπληρωμή των ομολόγων της. «Η εταιρεία διαθέτει ακίνητη περιουσία με εκτιμώμενη αξία ύψους 420 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εάν την πουλήσει σήμερα (fire sale), θα συγκέντρωνε μόνο το 30% ή το 40% αυτού του ποσού, κάτι που θα προκαλούσε ζημία τόσο στην Elbit όσο και στους ομολογιούχους της», σημειώνεται στην ετήσια έκθεσή της.

Στο χαρτοφυλάκιο της Plaza Centers βρίσκεται η έκταση του πρώην εργοστασίου ΒΙΣ στην οδό Πειραιώς, το οποίο είχε αγοράσει τέλη της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο, τα σχέδια για ανάπτυξη εμπορικού κέντρου έχουν «παγώσει», με την ισραηλινή εταιρεία να αποτιμά σήμερα την αξία του οικοπέδου προς 15,7 εκατ., από τα οποία θα εισπραχθούν μόλις 6 εκατομμύρια σε περίπτωση «fire sale».

Και, με τις ισορροπίες να παραμένουν ευαίσθητες, η London & Regional Properties, που διατηρεί χαμηλό προφίλ, είναι άγνωστο εάν θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά για το Ελληνικό. Το ερώτημα αυτό καθίσταται ακόμα πιο ισχυρό εάν ληφθεί υπόψη ότι η βρετανική εταιρεία έχει αναλάβει την ανάπτυξη του οικιστικού και εμπορικού έργου Panama City στον Παναμά, που είναι υψηλής έντασης κεφαλαίων.

Όπως όλα δείχνουν, δεν αποκλείεται η μοναδική δεσμευτική προσφορά για το Ελληνικό να προέλθει από τη Lamda Development, για την οποία η ανάληψη του συγκεκριμένου project αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Ας σημειωθεί ότι τα σχέδια αξιοποίησης της έκτασης συνδέονται με την υλοποίηση καζίνο, με στόχο να αυξηθεί η απόδοση της επένδυσης.

Από τι αποτελείται το ελληνικό
Πρώην αεροδρόμιο με αξιοποιήσιμη έκταση 6.200 στρεμμάτων.

Παράκτια ζώνη με συνολική έκταση 955.000 τ.μ., η οποία περιλαμβάνει την Ολυμπιακή Μαρίνα Αγίου Κοσμά, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά και παράκτιο μέτωπο μήκους 3,5 χλμ.

*Αναδημοσίευση από το Κεφάλαιο της 28ης Δεκεμβρίου.

Από τον Δημήτρη Δελεβέγκο

http://www.capital.gr/weekend_articles.asp?id=1933324

Speak Your Mind