Στο ΤΑΙΠΕΔ (και) τα εγκαταλελειμμένα ολυμπιακά ακίνητα και τα προσφυγικά της λ. Αλεξάνδρας Πηγή: Στο ΤΑΙΠΕΔ (και) τα εγκαταλελειμμένα ολυμπιακά ακίνητα και τα προσφυγικά της λ. Αλεξάνδρας

 

taiped.jgpΤα εγκαταλελειμμένα ολυμπιακά ακίνητα, τα οποία παραμένουν ουσιαστικά αναξιοποίητα εδώ και μία δεκαετία καθώς και τα πολυσυζητημένα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας περιλαμβάνονται στα νέα ακίνητα προς αξιοποίηση από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική απόφαση της  Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων την περασμένη εβδομάδα  στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου, μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ το  Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά, το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, το Ξενία Πλαταμώνα, 137 διαμερίσματα από τα προσφυγικά της Λεωφ. Αλεξάνδρας, πολλά κτίρια / οικόπεδα στην Πλάκα αλλά και επιπλέον ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό.

Οσον αφορά τα 137 διαμερίσματα του Αστικού Προσφυγικού Συνοικισμού της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είχαν γίνει ουκ ολίγες προσπάθειες στο παρελθόν αξιοποίησής τους, ειδικά την περίοδο της ολυμπιακής προετοιμασίας. Το συγκρότημα των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1933 και 1935, με σχέδια των αρχιτεκτόνων Κίμωνος Λάσκαρι και Δημητρίου Κυριακού και στέγασαν ξεριζωμένους της Μικρασιατικής Καταστροφής. Πρόκειται για οκτώ πολυκατοικίες με 228 διαμερίσματα, τα οποία άρχισαν να απαλλοτριώνονται σταδιακά από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ωστόσο όλες οι προσπάθειες αξιοποίησης- ακόμη και της κατεδάφισής τους συνάντησαν σθεναρές αντιδράσεις από αρχιτέκτονες, κατοίκους κ.τ.λ. με αποτέλεσμα το 2008 να κηρυχθούν διατηρητέα το 2008 από το υπουργείο Πολιτισμού.

Οσον αφορά τα ακίνητα στο εξωτερικό, το ακίνητο στη βορειοδυτική Ουάσιγκτον είναι  τετραώροφο κτηρίου γραφείων το οποίο αποκτήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο το 1949, ενώ προς το ΤΑΙΠΕΔ οδεύει και κτίριο στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής: Πρόκειται για οικόπεδο έκτασης 1.766 τ.μ. επί του οποίου έχει ανεγερθεί διώροφο κτίριο επιφανείας 350 τ.μ. και πρόσθετο κτίσμα επιφανείας 50 τ.μ. που είχε αγοραστεί από το δημόσιο το 1996. Πωλείται, επίσης, ακίνητο στο Ερεβάν της Αρμενίας, το οποίο αποτελείται από ένα κτίριο συνολικού εμβαδού 1.156,7 τ.μ., τέσσερα ξεχωριστά βοηθητικά κτήρια συνολικού εμβαδού 361,7 τ.μ.

Της Στεφανίας Σούκη

http://www.newmoney.gr/article/42826/sto-taiped-kai-ta-egkataleleimmena-olympiaka-akinita-kai-ta-prosfygika-tis-l

Speak Your Mind