Τι φέρνουν οι μνηστήρες του Αστέρα

 

asterasΣε δύο πακέτα βγαίνουν τα 20 περιφερειακά αεροδρόμια με καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος τις 17 Μαΐου, για τα οποία έχει ήδη εκφραστεί τουρκικό ενδιαφέρον, την ώρα που το θερμόμετρο μεταξύ των δύο χωρών δείχνει να κλιμακώνεται τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικό επίπεδο.

Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και στον Αστέρα Βουλιαγμένης η μαρίνα του οποίου φέρνει ξανά τον όμιλο Koc – τελευταία φορά είχε κατέβει στο ΣΕΦ- και την Dogus που πήρε πακέτο μετοχών της Lamda Development στο Φλοίσβο. Μια ακόμη τουρκική εταιρεία ενδιαφέρθηκε για τον Αστέρα στο event που διοργάνωσε το RED στη MIPIM, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή της στο διαγωνισμό.

Αν εξετάσει κανείς τις 10 επιβεβαιωμένες υποψηφιότητες από τις 13 με15 που διαρρέει το ΤΑΙΠΕΔ, θα δει ότι πλέον η Ελλάδα αποτελεί επενδυτικό προορισμό, κυρίως όμως για το κομμάτι των ακινήτων και μάλιστα το distress. Χαρακτηριστική είναι η συμμετοχή του Third Point, επικεφαλής του οποίου είναι ο Αμερικανός Dan Loeb που κερδοσκόπησε με τα ελληνικά ομόλογα και τώρα δοκιμάζει την τύχη του στις αποκρατικοποιήσεις. Αυτό βέβαια θα μπορούσε να εκληφθεί ως «ψήφος εμπιστοσύνης στις διαδικασίες αποκρατικοποίησης», όπως το χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γ. Εμίρης.

Τόσο η πλευρά του Dolphin, όσο και του Carlton δηλώνουν παρουσία στην ελληνική αγορά προσβλέποντας όμως στην αγορά χρέους, που αποτελεί σήμερα τον κυρίαρχο προορισμό επενδυτικών κεφαλαίων με πλεονάζουσα ρευστότητα.

Σημαντική θεωρείται ακόμη η συμμετοχή της Hines, που είναι ένα βαρύ όνομα για την Ευρώπη και υποστηρίζεται από αμερικανικά κεφάλαια.

Στην κούρσα των αποκρατικοποιήσεων και οι συνήθεις ύποπτοι… του Ελληνικού L&R Qatar αν και οι τελευταίοι όπως χαρακτηριστικά δήλωναν «μας ενδιαφέρει η Ελλάδα αρκεί να έχει και κάποιες αποδόσεις», ενώ παραμένουν ενοχλημένοι για τη δημοσιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ της μεταξύ τους αλληλογραφίας.

Αυτό που προβληματίζει είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στους υποψήφιους δεν υπάρχουν ξενοδόχοι ή operators, αλλά επενδυτές και developers, και σ’ αυτούς συγκαταλέγονται ο εφοπλιστής Γ. Προκοπίου καθώς και η ΤΕΜΕΣ.

Οι εκπρόσωποι των παραπάνω, καθώς και κάποιοι άλλοι που τελικά δεν το έκριναν ως ευκαιρία είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν τίμημα που συνάδει με την ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας αν και η πυκνότητα για την επιφάνεια που διατίθεται περιορίζει τη δυνατότητα πώλησης σε τιμές που εγγυάται μεγάλες αποδόσεις.

Με το δεδομένο αυτό το τίμημα που θα προσφερθεί, ενδέχεται να μην καλύψει το «ψυχολογικό ταμπού» που η αγορά θεωρεί ότι υπάρχει για τον Αστέρα. Τόσο η Εθνική όσο -κυρίως το ΤΑΙΠΕΔ- θα πρέπει να αναλογιστεί το τίμημα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων πιθανής κήρυξης του διαγωνισμού άγονου, καθώς ο στόχος των €8 δισ. από τα ακίνητα με ορίζοντα το 2016 συνεχώς απομακρύνεται.

Speak Your Mind