Πρώην αντιδήμαρχος καταδικάζεται για μπαζώματα σε προστατευόμενη περιοχή Natura

 

naturaΣε 18 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και 3.000 ευρώ πρόστιμο καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο πρώην αντιδήμαρχος Εχεδώρου, κος Στάθης Παντελίδης, καθώς και ο εργολάβος Δ.Μ., ως υπεύθυνοι για εκτεταμένα μπαζώματα στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, έπειτα από μήνυση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Τον Αύγουστο του 2007, οι καταδικασθέντες επιχωμάτωσαν με μπάζα εκτεταμένη υγροτοπική έκταση στην περιοχή Καλοχωρίου.

Μέλη της Ορνιθολογικής που έσπευσαν μετά από καταγγελία στην περιοχή με έκπληξη κατέγραψαν, σε λίγη ώρα, 13 φορτηγά να ξεφορτώνουν μπάζα το ένα μετά το άλλο, γεγονός ενδεικτικό της έκτασης της επιχωμάτωσης.

Επρόκειτο για μία παράνομη επιχείρηση που λειτουργούσε με την ενθάρρυνση παραγόντων του δήμου Εχεδώρου, καθώς η έκταση ήταν ειδικά περιφραγμένη και οι οδηγοί των φορτηγών πλήρωναν αντίτιμο 10 ευρώ, ή και περισσότερο ανάλογα με τον όγκο του φορτηγού, στον καταδικασθέντα εργολάβο, ο οποίος μάλιστα είχε αναρτήσει αυτοσχέδια πινακίδα με το κινητό του τηλέφωνο για να επικοινωνούν μαζί του οι οδηγοί των φορτηγών.

Η περιοχή όπου έγινε η παράνομη επιχωμάτωση ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τα άγρια πουλιά και επίσης συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα (ζώνη Β), χαρακτηρισμένη ως «περιοχή προστασίας της φύσης, με έμφαση στη φυσικότητα».

Σημειώνεται ότι κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση ήταν και ο πρώην δήμαρχος Εχεδώρου και πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β’ Θεσσαλονίκης, κος Γιώργος Αρβανιτίδης, αλλά το αίτημα άρσης της ασυλίας του απορρίφτηκε, κατά τη συνήθη τότε πρακτική. Όμως, δεδομένου ότι δεν καλύπτεται πλέον από τη βουλευτική ασυλία έχει επαναδρομολογηθεί η ποινική δίωξή του, όπως δήλωσε προ ημερών η εισαγγελέας της έδρας.

Ήδη ο κος Αρβανιτίδης καταδικάστηκε, τον περασμένο Φεβρουάριο, από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο σε 12μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή και 2.000 ευρώ πρόστιμο για άλλη υπόθεση ρίψης μπάζων και σκουπιδιών στην περιοχή του Καλοχωρίου, πάλι στο Εθνικό Πάρκο Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.

«Στις τρεις δεκαετίες δράσης της, η Ορνιθολογική έχει δει πολλές παρόμοιες υποθέσεις να οδηγούν σε αδιέξοδο. Η γενναία και σοβαρή απόφαση των Δικαστών αποτελεί ελπίδα και παράδειγμα για τις τόσες άλλες υποθέσεις μπαζωμάτων σε υγρότοπους της Ελλάδας που αναμένουν να εκδικαστούν για χρόνια. Φυσικά, η υπόθεση για εμάς δεν έχει κλείσει, εάν δεν αποκατασταθεί πλήρως ο υγρότοπος. Να μην ξεχνάμε όμως ότι η πολιτική ασυλία δημοσίων προσώπων που ασκούν εγκληματικές ενέργειες κατά του περιβάλλοντος αποτελεί θέμα αιχμής σήμερα, παρ’ όλες τις αμφιβόλου αποτελέσματος εξαγγελίες για την πάταξη της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων», τονίζει η Μαλαμώ Κορμπέτη, Υπεύθυνη Πολιτικής της Ορνιθολογικής.

http://www.econews.gr/2013/03/28/antidimarxos-mpazomata-natura-97903/

Speak Your Mind