Ξεμπλοκάρει η Μονή Τοπλού

 

26027__toplou-monasteryΜεγάλες ανατροπές στην Κρήτη, και ειδικά στον τομέα του real estate και του τουρισμού σηματοδοτεί η προσπάθεια να «ξεμπλοκάρουν» δύο έργα στην περιοχή.
Ο λόγος για το αεροδρόμιο στο Καστέλι που πρόσφατα έγιναν οι ανακοινώσεις και το δεύτερο αφορά την τουριστική επένδυση της Loyalward στη Σητεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν μερικά 24ωρα, το περιφερειακό συμβούλιο της Κρήτης με μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) που είχε καταθέσει η εταιρεία για το έργο Ιτανός Γαία στην έκταση που έχει μισθώσει από τη Μονή Τοπλού και η οποία είναι στον αέρα εδώ και πολλά χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο στον Κάβο Σίδερο έχει μπει σε διαδικασία fast track, ενώ με την υπ’ αριθμό 23/13-11-2013 απόφασή της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΦΕΚ 2931, Τεύχος Δεύτερο, 20 Νοεμβρίου 2013) εγκρίθηκε η δυνατότητα κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ).
Η έκταση των 26.000 στρεμμάτων βρίσκεται στην Ανατολική Κρήτη, γνωστή και ως Κάβο Σίδερο. «Ανήκε» στην Μονή Τοπλού η οποία το 1992 έκανε ένα διαγωνισμό και το 1998 υπέγραψε τη σύμβαση με τους Βρετανούς. Στο αρχικό της σχέδιο η επενδυση ήταν της τάξης του 1,2 δις ευρώ και προέβλεπε ξενοδοχεία, γκολφ και τουριστικά χωριά με 5.000 πολυτελής τουριστικές κατοικίες.
Το έργο αφορά πλέον σε μία τουριστική ανάπτυξη πέντε πολυτελών ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών. Το έργο πλαισιώνεται από γήπεδο γκολφ 18 οπών φρυγανικού τύπου και spa διεθνούς επιπέδου. Το συνολικό ύψος της επένδυσης εκτιμάται σε € 267,7 εκατ.
Η Βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.» είναι 100% θυγατρική του εισηγμένου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Ομίλου Minoan Group Plc. που δραστηριοποιείται στον τουριστικό και τον ταξιδιωτικό κλάδο.

RE+D Magazine

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=30840

Speak Your Mind