Αθήνα: τι γίνεται με την ανάπλαση της Πανεπιστημίου – Δημοπράτηση του Rethink Athens

 

rethinkΌλες οι πτυχές της δράσης “Rethink Athens / Ξανασκέψου την Αθήνα” για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Πρωτεύουσας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου, εξετάστηκαν σε συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» (ΚΙΑΣΩ), Αντώνη Παπαδημητρίου και την Γραμματέα του Δ.Σ του Ιδρύματος, Μαριάννα Μόσχου.

Διαπιστώθηκε η κοινή βούληση να προχωρήσει το έργο με ταχύτατους ρυθμούς,  επίσπευση των διαδικασιών, συντονισμένες ενέργειες και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί. Στόχος είναι, σε διάστημα λίγων εβδομάδων να εγκριθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως αυτές ορίζονται στη σχετική ΚΥΑ 1648-11/5/2012, όλες οι απαιτούμενες οριστικές μελέτες που παρεδόθησαν στις αρχές Αυγούστου και που έχουν εκπονηθεί με δαπάνη του Ιδρύματος. Τις μελέτες έχουν εκπονήσει 67 μελετητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου και στο πρώτο εξάμηνο του 2014 θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος.

Το αναπτυξιακό έργο, συνολικού προϋπολογισμού 92 εκατ. Ευρώ, θα αντλήσει πόρους από συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Η «Αττικό Μετρό» είναι ο φορέας εκτέλεσης (project manager) του έργου που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015.

Η παρέμβαση του έργου «Rethink Athens/Ξανασκέψου την Αθήνα» (http://www.rethinkathens.org/gre/home) αναμένεται να δώσει πνοή στο Μητροπολιτικό κέντρο με την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση δημόσιων χώρων, την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, την ενίσχυση εμπορικών και οικονομικών χρήσεων, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Παράλληλα, στοχεύει στη δυναμική αναστροφή των συνθηκών υποβάθμισης και απαξίωσης της περιοχής, που αφενός συνιστά το διοικητικό και οικονομικό κέντρο της χώρας, αφετέρου αποτελεί και την πρώτη εικόνα που αποτυπώνουν οι ταξιδιώτες των άλλων χωρών όταν επισκέπτονται την Ελλάδα.

Για δράση πρώτιστης προτεραιότητας, η οποία ευθυγραμμίζεται πλήρως με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αθήνα, έκανε λόγο ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης,   προσθέτοντας ότι συνδυάζει την αναπτυξιακή, περιβαλλοντική, πολιτιστική και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής και θα έχει άμεσο αντίκρισμα για τους πολίτες.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», Αντώνης Παπαδημητρίου, μίλησε για έργο ουσίας που απευθύνεται σε περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους του κέντρου, αλλά και συνοικιών που μαστίζονται από την κρίση, όπως τα Κάτω Πατήσια, η Κυψέλη, η Νεάπολη, τα Χαυτεία και τα Εξάρχεια.

«Το Rethink Athens μπορεί να δώσει πνοή ζωής στην Αθήνα και να την καταστήσει πυρήνα και στέγη επιχειρηματικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου.

http://www.econews.gr/2013/08/28/rethink-athens-panepistimiou-104543/

Speak Your Mind