Ανοίγει ο δρόμος αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού του Τουρισμού

 

xorotaksikoΤην κατάργηση των περιορισμών στη δημιουργία μεγάλων οργανωμένων τουριστικών αναπτύξεων στα μικρά νησιά περιλαμβάνει σχέδιο νόμου των υπουργείων Τουρισμού και Περιβάλλοντος. Με βάση τις πολεοδομικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, πριμοδοτείται η δημιουργία γκολφ στα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, επαναφέρεται το πλαίσιο για τα Condo Hotels που είχε αποσυρθεί από προηγούμενα νομοθετήματα, οργανώνεται η τουριστική ενοικίαση επαύλεων και επιτρέπεται η ανέγερση κατοικιών αλλά και η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας σε ΠΟΤΑ. Οι ρυθμίσεις των δύο υπουργείων ουσιαστικά προλειαίνουν το έδαφος για την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό, πάντα στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των μεγάλης έκτασης τουριστικών επενδύσεων.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Επαναδιατυπώνεται η έννοια του «οργανωμένου υποδοχέα τουριστικών δραστηριοτήτων» προκειμένου να προσθέσει στις παλαιές μορφές πολεοδόμησης (ΠΟΤΑ, ΠΟΑΠΔ, ΠΕΡΠΟ) τις νέες (ΕΣΧΑΔΑ, περιοχές με ΕΣΟΑΠ).
  • Η δημιουργία τέτοιων οργανωμένων υποδοχέων, καθώς και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων επιτρέπεται στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές της χώρας, στις μητροπολιτικές και ορεινές περιοχές.
  • Περαιτέρω, οργανωμένοι υποδοχείς και σύνθετα καταλύματα επιτρέπονται και στα νησιά άνω των 90 τ.χλμ. (με ανώτατο επιτρεπόμενο μεικτό συντελεστή δόμησης το 0,05 για τα νησιά πλην Ρόδου, Εύβοιας, Κρήτης). Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των νησιών των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Μάλιστα καταργούνται οι περιορισμοί που έθετε το ειδικό χωροταξικό ως προς την ανώτατη έκταση που μπορούν να καταλάβουν τέτοιες αναπτύξεις σε ένα νησί (λ.χ. στα νησιά 90-100 τ.μ. μέχρι το 2 τοις χιλίοις της έκτασής τους)
  • Πριμοδοτείται η δημιουργία γκολφ άνω των 12 οπών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα καθώς αυξάνεται το ποσοστό των κατοικιών που μπορούν να πωληθούν σε 60%.
  • Επαναφέρεται ο θεσμός των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (Condo Hotels), που έχει αποσυρθεί από ανάλογα νομοθετήματα τουλάχιστον 2 φορές τα τελευταία χρόνια.
  • Δημιουργείται πλαίσιο για την ενοικίαση τουριστικών επαύλεων. Οσον αφορά τις ΠΟΤΑ, με μια μάλλον πολύ συγκεκριμένη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα να αναπτύσσονται σε διαφορετικά τμήματα της ίδιας περιοχής (και όχι να είναι μια ενιαία έκταση), επιτρέπεται να περιλαμβάνουν κατοικία και να συστήνουν οριζόντιες ιδιοκτησίες σε υφιστάμενες τουριστικές κατοικίες για πώληση ή ενοικίαση.
  • Επιτρέπεται η ανέγερση λυόμενων κατασκευών σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις για διάστημα έως 4 μήνες.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind