Απορρίμματα: 12 μονάδες με ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα – Στην Κέρκυρα το πρώτο σε νησί

 

xytaΕπιταχύνονται οι διαδικασίες κατασκευής μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα με δύο νέα έργα σε Κέρκυρα και Ήπειρο τα οποία θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα) και τα οποία εγκρίθηκαν από την Διυπουργική Επιτροπή που συνεδρίασε την Τετάρτη 13 Μαρτίου σήμερα υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Συνολική προχωρούν 12 έργα ΣΔΙΤ επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. Ευρώ με τους κοινοτικούς πόρους να καλύπτουν το 40-60% του συνόλου. Σύμφωνα με το ΥΠΑΝ θα δημιουργηθούν 3000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 2500 θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία τους.

Αιτήσεις για τα εν λόγω έργα σε Ήπειρο και Κέρκυρα είχαν καταθέσει στο ΥΠΑΝ η περιφέρεια Ηπείρου και ο δήμος Κερκυραίων και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τον διαγωνισμό.

Τα έργα πληρούν τις παρακάτω προδιαγραφές:

Το έργο στην Κέρκυρα θα μπορεί να διαχειριστεί 87 χιλιάδες τόνους ετησίως, ενώ αυτό της Ηπείρου 150 χιλιάδες τόνους και θα καλύψει τις ανάγκες της Περιφέρειας Ηπείρου.

Οι εταιρείες που θα επιλεγούν κατόπιν διαγωνισμού θα αναλάβουν την κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων στις εν λόγω περιοχές, για χρονικό διάστημα έως 27 έτη.

Η αξία των συμβάσεων των δύο νέων έργων, τα οποία αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του Απριλίου, ανέρχεται σε 210 εκατ ευρώ.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα:

Δυτική Μακεδονία
Αξιολογούνται οι δεσμευτικές προσφορές τριών υποψηφίων για τις εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες υπεβλήθησαν το Δεκέμβριο 2012. Είναι το πρώτο έργο το οποίο φθάνει στο τελικό στάδιο της διαδικασίας και για το οποίο έχει ήδη εγκριθεί επί της αρχής χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Πελοπόννησος
Έχει ολοκληρωθεί ο ανταγωνιστικός διάλογος για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων και προετοιμάζονται τα τελικά τεύχη ώστε να κληθούν οι υποψήφιοι να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

Ήδη έχει εξασφαλιστεί συγχρηματοδότηση για το έργο, παράλληλα με ιδιωτικούς πόρους, με την εκχώρηση πόρων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Παράλληλα στην Πελοπόννησο ξεκινά η αποκατάσταση των παράνομων χωματερών.

Ηλεία – Αιτωλοακαρνανία – Σέρρες
Συνεχίζονται οι διαγωνισμοί για τη διαχείριση απορριμμάτων Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και Σερρών, μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας του συνόλου των προσφυγών υποψηφίων κατά των αντίστοιχων αποφάσεων προεπιλογής.

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του 2013 και για τα τρία έργα.

Αττική
Προκηρύχθηκαν τον Νοέμβριο 2012 οι τέσσερις διαγωνισμοί για τα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής και υποβλήθηκαν φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος ως εξής:

  1. Για το έργο υλοποίησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Βορειοανατολικής Αττικής (Γραμματικό): υπέβαλαν στις 22 Ιανουαρίου 2013 οκτώ υποψήφια σχήματα.
  2. Για το έργο υλοποίησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Νοτιοανατολικής Αττικής (Κερατέα):υπέβαλαν στις 24 Ιανουαρίου 2013 οκτώ υποψήφια σχήματα.
  3. Για το έργο υλοποίησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Άνω Λιόσια): υπέβαλαν στις 29 Ιανουαρίου 2013 επτά υποψήφια σχήματα.
  4. Για το έργο υλοποίησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Φυλή): υπέβαλαν στις 5 Φεβρουαρίου 2013 επτά υποψήφια σχήματα.

Αξιολογούνται οι φάκελοι των υποψηφίων.

Αχαΐα
Προκηρύχθηκε το Φεβρουάριο 2013 η Α’ Φάση του διαγωνισμού για την υλοποίηση των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων Αχαΐας με ΣΔΙΤ. Η προθεσμία για την υποβολή φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 2α Απριλίου 2013.

http://www.econews.gr/2013/03/14/aporrimmata-ellada-sdit-97314/

Speak Your Mind