Αριστοτέλους ξανά

 

Η ιστορική πλατεία της Θεσσαλονίκης που κρυβόταν κάτω από τα τραπεζοκαθίσματα μόλις βελτιώθηκε εντυπωσιακά

1

Ήταν η προεκλογική υπόσχεση του Μπουτάρη που άργησε πάνω από 2 χρόνια να γίνει πραγματικότητα. Τελικά οι καταστηματάρχες συμμορφώθηκαν και πλέον οι πεζοί ανακαταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος της πλατείας που δικαιωματικά τους ανήκει. Χρόνια απίστευτης κυκλοφοριακής συμφόρησης στους στενούς διαδρόμους που είχαν αφήσει ελεύθερους τα καφέ στην αριστερή και δεξιά μεριά της πλατείας κάτω από τις καμάρες, θα ξεχαστούν γρήγορα. Επιπροσθέτως ανακαλύψαμε επιτέλους και το πλακόστρωτο των εκατέρωθεν πεζοδρομίων της Πλατείας που τόσα χρόνια σχεδόν αγνοούσαμε ότι κρυβόταν κάτω από τα τραπεζοκαθίσματα. Εδώ και λίγο καιρό, λοιπόν, η Πλατεία παίρνει βαθιές ανάσες με 4 μεγάλους διάδρομους, πλάτους 4 μέτρων, που ανοίχτηκαν πρόσφατα εκατέρωθεν των τραπεζοκαθισμάτων των καφέ μπαρ και ο κόσμος μπορεί πλέον να διασχίζει την πλατεία χωρίς να σκοντάφτει πουθενά.

 2

Τις επόμενες μέρες θα τοποθετηθούν ομοιόμορφες λευκές ομπρέλες, όπου δεν υπάρχουν ήδη, διαμέτρου μέχρι 4 μέτρων, στις οποίες δεν θα επιτρέπεται να τυπώνεται καμιά διαφήμιση εκτός από το όνομα του καφέ με μια διακριτική τύπωση στην ούγια της ομπρέλας. Τα νάιλον διαχωριστικά απαγορεύονται πλέον και θα επιτρέπονται μόνο ομοιόμορφοι υαλοπίνακες ύψους 1,5 μέτρου, που σχεδιάστηκαν από το Αρχιτεκτονικό του Δήμου Θεσσαλονίκης.

3

Και το έργο της μεταμόρφωσης δεν τελειώνει εδώ αφού ο δήμος έκλεισε πλέον τ΄αυτιά του στα παρακάλια και τα ψέμματα και στη διάρκεια των δυο προηγούμενων Κυριακών, προχώρησε σε ολική καθαίρεση κάθε πινακίδας και επιγραφής που λέρωνε την όψη των υπέροχων διατηρητέων της Αριστοτέλους.

4

Και φυσικά υπάρχει και επίλογος στην ολοκλήρωση της ρύθμισης του δημόσιου χώρου της πλατείας. Ξεχάστε το παρκάρισμα στην άκρη της πλατείας στην παραλιακή. Ο δήμος ξεκίνησε ήδη εργασίες που θα ολοκληρωθούν άμεσα με σκοπό την επέκταση του πεζοδρομίου από την πλευρά της παραλιακής Λεωφόρου Νίκης. Ο χώρος κάθετης στάθμευσης αυτοκινήτων καταργείται για να αποκατασταθεί οριστικά (επιτέλους) η προοπτική της πλατείας Αριστοτέλους προς τη θάλασσα.

5

Αν προσθέσουμε και τους υπέροχους κάθετους πεζόδρομους και τις ενέργειες που έχουν ξεκινήσει ήδη για να τα διευθετηθεί το φλέγον ζήτημα των ταξί που έχουν κάνει κατάληψη στους κεντρικούς δρόμους, νομίζω ολοκληρώνεται ένα τεράστιο ένα μεγάλο βήμα προς τον τελικό στόχο της γενικότερης αποσυμφόρησης του ιστορικού κέντρου. Ιδίως στη Μητροπόλεως οι πιάτσες ταξί έχουν καταργήσει τους λεωφορειόδρομους αφού η κίνηση διεξάγεται ουσιαστικά σε μια λωρίδα, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που τραβήχτηκε σήμερα στο ύψος της Αριστοτέλους.

6

http://www.lifo.gr/team/readersdigest/35675

*Οι φωτογραφίες είναι της Κύας Τζήμου και του Θόδωρου Καρανίκα Πηγή: www.lifo.gr

Speak Your Mind