Αρχαιολογικοί χώροι Λαιμός και Μεγάλο Καβούρι

 

kavouriΑρχαιολογικός χώρος κηρύχθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ολόκληρη η περιοχή του Λαιμού Βουλιαγμένης καθώς και το Μεγάλο Καβούρι.

Συγκεκριμένα, εντός του νέου αρχαιολογικού χώρου, που καλύπτει όλη τη χερσόνησο του Λαιμού Βουλιαγμένης και την παραλία του Μεγάλου Καβουριού (με ανατολικό όριο την οδό Αθηνάς), έχουν εντοπιστεί αρχαία κατάλοιπα διαφόρων περιόδων οι οποίες αρχίζουν χρονολογικά από την Πρωτοελλαδική εποχή με την περιοχή να φτάνει στην ακμή της κατά τα Κλασικά και Ελληνιστικά χρόνια.

Ιδιαίτερα το ιερό του Απόλλωνα Ζωστήρα (βρίσκεται στην παραλία “Αστέρα”) είχε άμεση σύνδεση με το μεγάλο ιερό της Δήλου, καθώς από την παραλία αυτή έφευγαν τα πλοία με τους προσκυνητές για το ιερό νησί.

Στις κηρυγμένες πλέον περιοχές περιλαμβάνονται επίσης η Ιερατική Οικία του ιερού (που σήμερα βρίσκεται μέσα στο δημοτικό πάρκινγκ), δύο κυκλικοί πύργοι της Κλασικής εποχής, μία κλασική επίσης δεξαμενή που εντοπίσθηκε πριν από λίγα χρόνια στην είσοδο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, αλλά και πρωτοελλαδικές οικίες, οχυρωματικό τείχος και άλλα κατάλοιπα που έχουν βρεθεί στο νοτιοανατολικό ύψωμα της χερσονήσου του Λαιμού καθώς και στον λόφο των Μουσών (επίσης μέσα στον “Αστέρα”).

Στον προστατευόμενο τόπο θα ανήκει και ο ενάλιος χώρος που βρίσκεται κοντά στο Ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα, με το σκεπτικό ότι κατάλοιπα του ναού μπορεί να υπάρχουν και μέσα στο νερό.

Απομένει τώρα η κήρυξη των ζωνών προστασίας των μνημείων αυτών, από τις οποίες εξαρτάται η χρήση που μπορεί να γίνει σε κάθε περιοχή.

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=27256

Speak Your Mind