Αφαντοι οι επενδυτές για την Αφάντου της Ρόδου

 

afantouΑγονος κηρύχθηκε για μια ακόμα φορά ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της έκτασης στην Αφάντου της Ρόδου που είχε προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ. Είναι η δεύτερη φορά στη διάρκεια του τρέχοντος έτους που σχετικός διαγωνισμός δεν αποφέρει αποτελέσματα, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια έχουν γινει περισσότερες από 5 απόπειρες.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη έκταση -για την οποία το ΤΑΙΠΕΔ τρέφει μεγάλες προσδοκίες- αποδεικνύεται περιορισμένο, καθώς οι επενδυτές -σε μια περίοδο περιορισμένης ρευστότητας- δείχνουν να προτιμούν έτοιμες τουριστικές και ξενοδοχειακές μονάδες.

Την ίδια στιγμή, ανασταλτικά δείχνει να λειτουργεί και το το συνολικό μέγεθος της έκτασης, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών δείχνει ότι προτιμά -αυτή την περίοδο τουλάχιστον- αναπτύξεις μικρότερης κλίμακας.

Στην πρώτη φάση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ που έληξε στα τέλη Ιουλίου του 2012 επτά «μνηστήρες» από το εξωτερικό και το εσωτερικό εκδήλωσαν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ωστόσο, τον περασμένο Μάιο το Ταμείο αποφάσισε την ακύρωση του διαγωνισμού λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις που διατυπώθηκαν από τους τοπικούς φορείς στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), αλλά και από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Στις αρχές του Ιουλίου επαναπροκήρυξε νέο διαγωνισμό μιας φάσης, με ορίζοντα για τις δεσμευτικές προσφορές μέσα στον Νοέμβριο, ο οποίος όμως επίσης δεν τελεσφόρησε.

Ολα πλέον δείχνουν οτι ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί στο επόμενο διάστημα. Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ δηλώνουν ότι, θα συνεχίζει να προχωρά τις διαδικασίες ωρίμανσης του έργου, ολοκληρώνοντας τις απαραίτητες οικονομικοτεχνικές μελέτες.

Από την άλλη, οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι το Ταμείο επέλεξε να μην «ξεπουλήσει» την Αφάντου, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχαν «ουρές» επενδυτών.

Το ακίνητο στην περιοχή Αφάντου, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ρόδου, 20 χιλιόμετρα από την πόλη, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του νησιού και έχει επιφάνεια περίπου 1.850.000 τ.μ.

Σε αυτό περιλαμβάνεται και γήπεδο γκολφ 18 οπών, έκτασης 450.000 τ.μ. περίπου, σχεδιάστηκε από τον Ντόναλντ Χαραντίν και λειτουργεί από το Μάιο του 1973.

Θεωρείται κατάλληλο για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών και εγκαταστάσεων παροχής υπηρεσιών τουρισμού αναψυχής, γύρω από το υφιστάμενο γήπεδο γκολφ.

RE+D Magazine

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=29347

Speak Your Mind