Βαλτώνουν €5,4 τρισ.

 

Κεφάλαια ύψους €5,4 τρισ. βρίσκονται στο «ψυγείο» καθώς οι επενδυτές και κυρίως οι θεσμικοί τοποθετούνται μόνο σε ακίνητα πρώτης κλάσης στις μεγάλες και χαμηλού ρίσκου αλλά και αποδόσεων αγορές.

Τα κεφάλαια αυτά προέρχονται από τις ΗΠΑ (€1,3 τρισ.) και από την Ευρώπη (€3,9 τρισ.) Η νέα αυτή τάση γνωστή ως «sit on cash» συνδέεται με την έλλειψη ξεκαθαρίσματος των ποιοτικών ακινήτων που καθυστερεί την τελευταία διετία. Και αυτό γιατί τα χαμηλά επιτόκια διατηρούν… διασωληνωμένες πολλές εταιρείες που σε άλλη περίπτωση θα είχαν καταρρεύσει.

Οι εταιρείες αυτές κρατούν ακίνητα οι αποτιμήσεις των οποίων δεν βοηθούν στη διόρθωση της αγοράς και τη διοχέτευση της ρευστότητας των επενδυτών σε ακίνητα που ενδεχομένως να μπορέσουν να γίνουν αποδέκτες τοποθετήσεων.

Τις παραπάνω θέσεις ανέπτυξαν στελέχη του IPD και της Catalyst Capital σε ημερίδα του περιοδικού Property EU όπου παρουσιάστηκαν οι προοπτικές της ευρωπαϊκής αγοράς ακινήτων για το 2013.

Σύμφωνα με τον διαχειριστή κεφαλαίων Peter Kasch «η επενδυτική άπνοια και η επανατοποθέτηση κεφαλαίων στην αγορά θα ξεκινήσει με την άνοδο των βασικών επιτοκίων δανεισμού. Μέχρι τότε όλες οι επενδύσεις θα γίνονται με βάση τα ενοίκια που αποφέρει ένα ακίνητο».

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=25800

Speak Your Mind