Δεν αποχωρεί από την Ελλάδα η Eldorado Gold

 

eldoradogoldΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Διέψευσε κατηγορηματικά σενάρια που ήθελαν την Eldorado Gold να εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ελλάδα και μη υλοποίησης της επένδυσης χρυσού στη Χαλκιδική λόγω των τοπικών αντιδράσεων εκπρόσωπος της εταιρείας, σε συνέντευξη Τύπου χθες στη Θεσσαλονίκη.

Η εταιρεία έχει επενδύσει στα μεταλλεία Χαλκιδικής και Θράκης ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ προγραμματίζει την τοποθέτηση κεφαλαίων 1 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία.

Ο κ. Εντουάρντο Μούρα, αντιπρόεδρος της Eldorado Hellas, διευκρίνισε πως «ουδεμία ένδειξη» ότι η εταιρεία σχεδιάζει να αποχωρήσει υπάρχει. Απέδωσε δεν τη σχετική φημολογία σε «παρανόηση» εκ μέρους των ΜΜΕ. Μάλιστα, επικαλέστηκε στοιχεία που ενισχύουν την απόφαση της «Ελληνικός Χρυσός» να υλοποιήσει τον σχεδιασμό, λέγοντας ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες η εταιρεία έχει επενδύσει στα μεταλλεία Χαλκιδικής και Θράκης ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ προγραμματίζει την τοποθέτηση κεφαλαίων 1 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Ο κ. Μούρα επισήμανε ότι η εταιρεία μέσα σ’ έναν χρόνο τριπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων, ενώ ανέφερε ότι έχει καταθέσει εγγυητική επιστολή 50 εκατ. ευρώ για περιβαλλοντική αποκατάσταση και πρόσθεσε πως η επένδυση αυξάνει τη ρευστότητα κατά 800.000 ευρώ ημερησίως στη Βόρεια Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στον χώρο έξω από το ξενοδοχείο κάτοικοι της Χαλκιδικής διαδήλωναν εναντίον της επένδυσης, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. Σχολιάζοντας γενικότερα τις αντιδράσεις, ο κ. Μούρα είπε πως η εταιρεία έχει πολλούς λόγους να πιστεύει ότι η πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής είναι στο πλευρό της. Αναφερόμενος στους αντιδρώντες, έκανε λόγο για «ηχηρή μειοψηφία» και πρόσθεσε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε ορθολογικό διάλογο, προκειμένου να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους».

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός», Πέτρος Στρατουδάκης, ανέφερε ότι οσονούπω η εταιρεία θα γίνει η πρώτη που θα υπογράψει εργοστασιακή σύμβαση στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος χθες στη Θεσσαλονίκη στην επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός», ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης τη χαρακτήρισε ώριμη και τόνισε πως πρέπει να προχωρήσει. Οπως είπε, έχουν ληφθεί αποφάσεις, υπάρχει νομοθεσία που πρέπει να τηρηθεί και η οποία προστατεύει το περιβάλλον.

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind