“Εμπιστευτικές πληροφορίες” μόνο σε “προεπιλεγέντες” επενδυτές

 

investingΨηφίστηκε κατά πλειοψηφία η τροπολογία για την πρόσβαση σε πληροφορίες και εμπιστευτικά στοιχεία επιχειρήσεων ενόψει των αποκρατικοποιήσεων. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η τροπολογία αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει στις αρχές Απριλίου η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ, καθώς οι επενδυτές, για να μπορέσουν να καταθέσουν προτάσεις, πρέπει να γνωρίζουν συγκεκριμένα τεχνικά στοιχεία. Έπειτα από τις σφοδρές αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα αναδιατυπώσεις στην τροπολογία αυτή και πλέον ορίζεται ότι οι πληροφορίες θα είναι δυνατό να δίνονται μόνο σε προεπιλεγέντες επενδυτές. Με την αρχική διατύπωση τα στοιχεία ήταν δυνατό να δίνονται στους «υποψήφιους» επενδυτές.

Εξάλλου, με αναδιατύπωση η κυβέρνηση εξασφαλίζει ότι η δυνατότητα παροχής εμπιστευτικών πληροφοριών που προβλέπεται από την τροπολογία, δεν θα περιλαμβάνει πληροφορίες και στοιχεία που αφορούν ή σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και την εθνική άμυνα της χώρας, η δε παροχή των πληροφοριών αυτών από την Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την ΕΛΒΟ θα χορηγείται μόνο ύστερα από σχετική έγκριση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Όμως ούτε και μετά τις αναδιατυπώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση συμφώνησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση εκχωρεί πολύτιμες πληροφορίες με στόχο το ξεπούλημα δημόσιου πλούτου.

«Το να εκχωρείτε απόρρητα και μυστικά των επιχειρήσεων αυτών είναι μέσο επίτευξης καλύτερου τιμήματος ή είναι παραχώρηση πλεονεκτήματος τους; Προσπαθείτε να πιάσετε τη Βουλή στον ύπνο και να περάσετε αυτή την τροπολογία» κατήγγειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Ανοίγετε την πόρτα των επιχειρήσεων αυτών στους ανταγωνιστές και τους οφειλέτες τους» είπε η βουλευτής και επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις αυτές «δεσμεύονται από εμπορικές συμβάσεις και διακυβερνητικές συνθήκες οι επιχειρήσεις αυτές και μπορεί να υπάρχει παραβίαση διακυβερνητικών πληροφοριών».

«Για μια ακόμη φορά χάθηκε το μέτρο. Εδώ δεν είναι αίθουσα δικαστηρίου» σχολίασε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μανούσος Βολουδάκης, για την επίκληση άρθρων του Ποινικού Κώδικα από την κ. Κωνσταντοπούλου.

«Να καταθέσει το κόμμα της αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας» προκάλεσε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου. Υπογράμμισε επίσης ότι το κόμμα του δεν θα δώσει κάλυψη σε όσους εμπορεύονται τα στοιχεία των επιχειρήσεων και παρατήρησε ότι μετά τις βελτιώσεις που επέφερε η κυβέρνηση, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα την ψηφίσουν.

Κατά της τροπολογίας τάχθηκαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με τη Ραχήλ Μακρή να καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη χώρα σε γερμανικό προτεκτοράτο. Επεσήμανε, επίσης, ότι η διαδικασία που ακολουθείται σε όλες τις παρόμοιες συναλλαγές διέπεται από τα «standard incoterms» του 2010, σύμφωνα με τα οποία, για να δοθούν πληροφορίες συναλλαγών εξασφαλίζεται ότι οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν καταθέσει ισόποση του τιμήματος αγοράς εγγυητική επιστολή.

Κατά της τροπολογίας τάχθηκε η Χρυσή Αυγή, με την Ελένη Ζαρούλια να προειδοποιεί ότι με την τροπολογία ανοίγει ο δρόμος να εμφανιστεί φορέας ως υποψήφιος επενδυτής για να λάβει εμπιστευτικές πληροφορίες. «Καταψηφίζουμε γιατί η εθνική ασφάλεια και αξιοπρέπεια στέκονται υπεράνω της προσέλκυσης επενδυτών αμφιβόλου αξίας και σκοπών και δεν αποτελεί πηγή πιθανής κτήσης εσόδων» σημείωσε η βουλευτής.

Ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία επέκρινε την κυβέρνηση για τη λογική των τροπολογιών, ιδίως για κρίσιμα ζητήματα.

Την τροπολογία ψήφισε η ΔΗΜΑΡ, με τον Δημήτρη Αναγνωστάκη να ζητάει να σταματήσει η άρνηση και η γενίκευση που τίθεται ως ανάχωμα στις προσπάθειες για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.capital.gr/news.asp?id=1746277

Speak Your Mind