Εντονο το αρχικό ενδιαφέρον των ξένων για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

 

asterasΕντονο ενδιαφέρον καταγράφεται από επιχειρηματικούς ομίλους ή επενδυτικά σχήματα -με έδρα τη Μέση Ανατολή, το Κατάρ, την Κίνα, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Αγγλία- σε επίπεδο ενημέρωσης για τους όρους του διαγωνισμού που αφορούν την πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης από την Εθνική Τράπεζα.

Η τράπεζα σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ -το οποίο κατέχει περίπου το 1/3 της έκτασης όπου βρίσκεται το ξενοδοχειακό συγκρότημα- έδωσε παράταση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, έως την Παρασκευή 29 Μαρτίου, στη σχετική πρόσκληση που έχει δημοσιοποιηθεί από τα μέσα Ιανουαρίου. Παράλληλα, δόθηκε περιθώριο για την υποβολή ερωτήσεων έως την προσεχή Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα δέκα σχήματα και όμιλοι με έδρα στο εξωτερικό, από το σύνολο των ενδιαφερομένων που έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής ενημέρωση, κρίνονται ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις από στελέχη του Αστέρα.

Πάντως, η κρίσιμη φάση για την επιτυχία του διαγωνισμού εντοπίζεται χρονικά στο φθινόπωρο, οπότε υπολογίζεται -από τους ομίλους και τα σχήματα που θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους την προσεχή Παρασκευή- να ζητηθεί, εφόσον παραμένουν στην τελική διαδικασία, η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Καθυστερήσεις διαπιστώνει ο όμιλος Dolphin Capital Investments στις διαδικασίες αδειοδοτήσεων που απαιτούνται κυρίως από υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ για την υλοποίηση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στη χώρα μας. Σύμφωνα με στελέχη του ομίλου, εξετάζεται σοβαρά, πλέον, αν δεν επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες, να διοχετευθεί η ρευστότητα που διαθέτει ο όμιλος σε πιο ώριμα τουριστικά επιχειρηματικά σχέδια εκτός Ελλάδας. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι για την ωρίμανση μιας τουριστικής επένδυσης ύψους 100 εκατ. ευρώ που προωθεί ο όμιλος στην Τζια, απαιτήθηκε χρονικό διάστημα 3 ετών μόνο σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική της αδειοδότηση. Για άλλο τουριστικό έργο, το Scorpio Bay, ύψους 50 εκατ. ευρώ, στον Ορχομενό της Βοιωτίας, αντιμετωπίζει την ίδια βραδύτητα από τις υπηρεσίες για την εξασφάλιση των άδειων. Σε ό,τι αφορά την τουριστική επένδυση Κάβο Πλάκο που περιλαμβάνει την κατασκευή ξενοδοχείου 5 αστέρων δυναμικότητας 2.500 κλινών σε 1.717 στρέμματα στο Λασίθι της Κρήτης, πέρασαν 4 χρόνια για την έκδοση των προκαταρκτικών περιβαλλοντικών απαιτήσεων. Στον αντίποδα, στελέχη του ομίλου διαπιστώνουν ότι σε τουριστικά έργα τα οποία προγραμματίζει να υλοποιήσει εκτός της χώρας μας οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων κινούνται πολύ πιο γρήγορα. Για παράδειγμα αναφέρουν την περίπτωση της Δομινικανής Δημοκρατίας όπου ο όμιλος ξεκίνησε την τουριστική επένδυση Playa Grande Amanresort & Golf Course ύψους 50 εκατ. ευρώ, καθώς οι άδειες εξασφαλίστηκαν ταχύτατα. Η επένδυση πραγματοποιείται σε έκταση 9.500 στρεμμάτων με 11 χλμ. ακτογραμμή και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή του πρώτου ξενοδοχείου Aman Resort στη Δομινικανή Δημοκρατία, με 40 δωμάτια και 38 βίλες. Στη β΄ φάση θα δημιουργηθούν 400 τουριστικές κατοικίες. Στην τελετή θεμελίωσης του έργου, που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου δέκα ημέρες, παραβρέθηκε ο πρόεδρος της χώρας Danilo Medina. Παράλληλα, ο όμιλος για το επόμενο διάστημα ξεκινάει ακόμη μία τουριστική επένδυση, ύψους έως 150 εκατ. ευρώ, στον Παναμά, σε ένα ολόκληρο νησί με έκταση 14.400 στρέμματα, 14 ιδιωτικές παραλίες και 30 χλμ. ακτογραμμή.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο όμιλος ανακοίνωσε την έκδοση 2 μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων πενταετούς διάρκειας ύψους 50 εκατ. ευρώ και 30 εκατ. δολ., αντίστοιχα.

Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind