Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ σε εκτάσεις με γεωθερμία

 

Θερμό επενδυτικό ενδιαφέρον προκαλεί γη συνολικής έκτασης 2.160 στρεμμάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πρόκειται για τέσσερις μεγάλες, μη καλλιεργήσιμες (σχολάζουσες) εκτάσεις που κρύβουν γεωθερμικά πεδία και προσελκύουν επιχειρηματικά σχέδια για την ανάπτυξη κυρίως θερμοκηπίων, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Αν υλοποιηθούν θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 300 νέες θέσεις εργασίας.

Οπως έκανε γνωστό ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, οι εκτάσεις αυτές δημοπρατούνται και θα εκμισθωθούν με ετήσιο ενοίκιο για 25 χρόνια. Οι τρεις εκτάσεις (225, 234 και 177 στρέμματα, αντίστοιχα) βρίσκονται στο Εράσμειο της Ξάνθης και η τέταρτη (1.524 στρέμματα) στο Πανόραμα της Δράμας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τώρα έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πέντε επενδυτές που θέλουν να κάνουν θερμοκήπια με πρώιμα λαχανικά π.χ. ντομάτα, μελιτζάνα, φράουλα και μανιτάρια, κάνοντας χρήση της παραγόμενης ενέργειας (π.χ. ζεστό νερό) από τα γεωθερμικά πεδία.

Μηδαμινό κόστος  Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα έχουν σχεδόν μηδαμινό κόστος παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα θα προκύψουν και πολλαπλασιαστικά οφέλη. Για παράδειγμα, το ζεστό νερό πέρα από τη λειτουργία των θερμοκηπίων μπορεί να αξιοποιηθεί για την άρδευση διπλανών εκτάσεων με σπαράγγια, αλλά και για τη θέρμανση χωριών της περιοχής. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκινά τη διαδικασία δημοπράτησης των τεσσάρων εκτάσεων με βάση τα όσα προβλέπει ο Νόμος 4061 για τη διαχείριση των ακινήτων του υπουργείου και συγκεκριμένα για τις εκτάσεις στις οποίες προορίζονται επενδύσεις άνω των 3 εκατ. ευρώ. Ο κ. Τσαυτάρης, λένε πληροφορίες, πέραν των πέντε επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον θέλει να ανοίξει τη δημοπράτηση και για άλλους επιχειρηματίες.

Ο υπουργός με δηλώσεις του τόνισε τη σημασία των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα, υπογραμμίζοντας πως μπορεί να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα του νέου μοντέλου ανάπτυξης για τη χώρα μας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26515&subid=2&pubid=112957192

Speak Your Mind