Επικίνδυνη η ατμόσφαιρα στα μεγάλα αστικά κέντρα

 

athensΤο 90% των πολιτών της Ευρώπης που ζει σε μεγάλα αστικά κέντρα κινδυνεύει απλώς και μόνο επειδή αναπνέει επικίνδυνο αέρα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη στην οποία επισημαίνεται ότι πολλές κυβερνήσεις υποβάθμισαν τους κινδύνους που εγκυμονεί η ατμοσφαιρική ρύπανση παρά την ύπαρξη αδιάσειστων επιστημονικών στοιχείων με τα οποία αποδεικνύεται ότι 430.000 άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν πρόωρα τη ζωή τους εξαιτίας της κακής ποιότητας του αέρα που αναπνέουν καθημερινά.

Στην Ελλάδα, το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ιδιαίτερα έντονο. Η εφιαλτική πραγματικότητα αποτυπώνεται στη μελέτη του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο στην Αττική σε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους Αθηνών και Πειραιά. Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα η αιθαλομίχλη αυξάνει δραματικά τις εισαγωγές στις πνευμονολογικές κλινικές, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Η αύξηση των επισκέψεων στα νοσοκομεία οφείλεται στις αυξημένες τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων εξαιτίας της καύσης ξυλείας για θέρμανση. Μάλιστα η συσχέτιση της αύξησης των αιωρούμενων σωματιδίων και της προσέλευσης στις πνευμονολογικές κλινικές αποτέλεσε αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης στο ΕΚΕΠΥ υπό την αρμόδια υφυπουργό Ζέτα Μακρή και των επικεφαλής των συναρμόδιων διευθύνσεων, του καθηγητή Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Παναγιώτη Μπεχράκη και του καθηγητή ΕΚΕΦΕ/Δημόκριτος, Κωσταντίνου Ελευθεριάδη.

Ομως το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό και η πλειονότητα των κατοίκων των αστικών κέντρων αναπνέει αέρα ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καθοριστεί από την Παγκόσμια

Σεντόνι Οργάνωση Υγείας μπορεί να προκαλέσει σημαντικά αναπνευστικά προβλήματα, καρδιακά νοσήματα και τελικά να κόψει πρόωρα το νήμα της ζωής χιλιάδων ανθρώπων.

Δεν σταματούν σε αυτό το σημείο, όμως, τα κακά νέα για την επικινδυνότητα του αέρα που αναπνέουμε: μία νέα ευρωπαϊκή έρευνα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και εκπονήθηκε με τη συμμετοχή επιστημόνων από την Ελλάδα διαπιστώνει την άρρηκτη σχέση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της γέννησης ελλιποβαρών νεογνών.

Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, την τελευταία δεκαετία καταγράφεται διαρκής και σημαντική μείωση στην εκπομπή των πιο διαδεδομένων, συνηθισμένων ατμοσφαιρικών ρύπων όπως είναι ο μόλυβδος και το μονοξείδιο του άνθρακα. Παρά τη σχετική πρόοδο η κατάσταση πόρρω απέχει από το να είναι ρόδινη, καθώς οι επίγειες συγκοινωνίες και όχι μόνο, τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας αλλά και η εντατική γεωργία καταλήγουν στην απελευθέρωση σημαντικών συγκεντρώσεων αερίων ρύπων.

Οι εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ 10 και ΡΜ 2,5 έχουν περιοριστεί σημαντικά κατά 14 και 16% αντιστοίχως ανάμεσα στα έτη 2002 και 2011 που εξετάζονται από την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ταυτόχρονα όμως το 33% των κατοίκων των αστικών κέντρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση ζει σε ζώνες όπου τα ανώτατα όρια συγκέντρωσης ΡΜ 10 εικοσιτετραώρου έχουν ξεπεραστεί. Τέτοια αιωρούμενα μικροσωματίδια είναι δυνατόν να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα από οικοδομικές δραστηριότητες, ενώ τα μικροσωματίδια ΡΜ 2,5 απελευθερώνονται από τις διάφορες μορφές καύσης, είτε πρόκειται για ξύλα, καύσιμα ή ντίζελ. Ιδιαίτερα έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση από αιωρούμενα μικροσωματίδια από καύσεις καταγράφεται σε Βουλγαρία, Πολωνία και Σλοβακία. Εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα το σύνολο σχεδόν (ένα ποσοστό της τάξης του 98%) των κατοίκων των ευρωπαϊκών αστικών κέντρων εκτέθηκε σε συγκεντρώσεις όζοντος οι οποίες υπερέβαιναν κατά πολύ τα καθορισμένα από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας όρια.

Στην εγκυμοσύνη
Oι βλαβερές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης επηρεάζουν την υγεία μας ακόμα και κατά τον ενδομήτριο βίο. Μεγάλη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Respiratory Journal και αφορά τη μετανάλυση επιμέρους μελετών σε δώδεκα κράτη και 74.000 γυναίκες υποδεικνύει ότι η έκθεση σε PM 2,5 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες γέννησης ελλιποβαρών νεογνών τα οποία είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν αναπνευστικά προβλήματα ή και μαθησιακές δυσκολίες κατά την παιδική τους ηλικία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση των αερίων ρύπων κατά 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα αυξάνει αναλόγως τον κίνδυνο γέννησης ελλιποβαρών νεογνών κατά 18%.

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΒΟΡΙΔΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind