Επτά επενδυτικά σχήματα εξέφρασαν τελικώς ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ

 

11 Νοε 2012 – Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Εν μέσω αρνητικού κλίματος προχωράει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων

Δοκιμασία τόσο για την κυβέρνηση όσο και για το ΤΑΙΠΕΔ αποτέλεσε η υποβολή ενδιαφέροντος για τις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.

Προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις, παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα σε μακροοικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Την Παρασκευή έγινε η υποβολή ενδιαφέροντος για τον ΟΠΑΠ, για τον οποίο εξέφρασαν ενδιαφέρον επτά επιχειρηματικά σχήματα. Μεταξύ των επιχειρηματιών είναι οι κ. Κόκκαλης, Κοπελούζος, Μελισσανίδης, Lottomatica και άλλες επενδυτικές εταιρείες (funds). Επίσης, την περασμένη Δευτέρα υποβλήθηκαν πέντε μη δεσμευτικές προσφορές για την αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Και παρά το υποτονικό ενδιαφέρον που υπήρξε στην τελευταία περίπτωση, η κυβέρνηση και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με κάθε προσπάθεια. Αυτή άλλωστε ήταν η ρότα που χαράχθηκε με την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία μέσα σε λίγες εβδομάδες άλλαξε χέρια. Το ίδιο φάνηκε και με την αξιοποίηση του IBC, που το Ταμείο έκλεισε άμεσα και πολύ σύντομα αναμένεται να κλείσει και την αξιοποίηση της δημόσιας έκτασης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας.

Πάντως, η υποβολή ενδιαφέροντος για τις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ αποτέλεσε δοκιμασία τόσο για την κυβέρνηση όσο και για το ΤΑΙΠΕΔ. Από τους 14 αρχικά ενδιαφερόμενους που είχαν εξουσιοδοτηθεί να συμμετάσχουν στη β΄ φάση του διαγωνισμού, στην υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου προσήλθαν μόνον πέντε. Από αυτούς, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, μόνον ένας ενδιαφέρεται για την απόκτηση του 65% του ΔΕΣΦΑ. Πρόκειται για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με την τσεχικής προέλευσης επενδυτική εταιρεία PPF. Το ΤΑΙΠΕΔ, πάντως, σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον των επενδυτών, κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, τουλάχιστον μέχρι να ενημερωθεί το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

Oλοι οι ενδιαφερόμενοι για τις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ πλέον προέρχονται από Ελλάδα, Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν. Κανένας από τους πέντε δυτικοευρωπαϊκής προέλευσης ενδιαφερομένους που είχαν εμφανιστεί τον περασμένο Μάρτιο δεν συμμετείχε σ’ αυτήν την τελευταία φάση. Υπενθυμίζεται ότι τότε, ενδιαφέρον είχαν εκφράσει οι ιταλικές Eni και Edison, η ολλανδική Vopak και οι ισπανικές Enagas και Gas Natural. Επίσης, στην τελευταία υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών, δεν συμμετείχαν η ιαπωνική Mitsui, η ισραηλινή Israel Corp. και η αλγερινή Sonatrach.

Η «παρτίδα», πάντως, στο ΤΑΙΠΕΔ δεν θεωρείται σε καμία περίπτωση χαμένη. Αυτό που μετράει, αναφέρουν στελέχη του, είναι το δεσμευτικό ενδιαφέρον και εκτιμούν ότι η ψήφιση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, σε συνδυασμό με μια πιθανή θετική απόφαση του Eurogroup αύριο, θα μπορούσαν να αλλάξουν τους συσχετισμούς. Ούτως ή άλλως, μέχρι την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, πολλά μπορούν να αλλάξουν στους συμμετέχοντες στα επιμέρους επενδυτικά σχήματα που θα δημιουργηθούν για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.

Πάντως, σημείωναν ότι ο προγραμματισμός πάλι έχει καθυστερήσει, καθώς όλα έχουν καθυστερήσει και κυρίως η καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. «Ο σχεδιασμός που έχει γίνει προέβλεπε την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και την καταβολή της δόσης να έχουν συντελεστεί από τον περασμένο Οκτώβριο», παρατηρούσε υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου, που εκλήθη να σχολιάσει το εκδηλωθέν ενδιαφέρον για τον όμιλο της ΔΕΠΑ. Ο ίδιος σημείωνε ότι τη μεθεπόμενη εβδομάδα, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ θα ενημερωθούν για το αποτέλεσμα της τελευταίας φάσης του διαγωνισμού. Παράλληλα, τα μέλη του Δ.Σ. θα εγκρίνουν τη λίστα όσων θα εξουσιοδοτηθούν να συμμετάσχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού, δηλαδή στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

 

 

Speak Your Mind