Η «Σοφία», το τρίτο ιδιωτικό νησί που πουλήθηκε

 

sofiaΛίγες ημέρες μετά τη διαφαινόμενη οριστικοποίηση της συμφωνίας για την πώληση του Σκορπιού από την Αθηνά Ωνάση, ένα ακόμα ιδιωτικό νησί στο Ιόνιο αλλάζει χέρια. Ο λόγος για τη νήσο Σοφία (ή Σοφιά), που βρίσκεται και αυτή στο σύμπλεγμα των Εχινάδων, όντας το πέμπτο μεγαλύτερο σε έκταση, με 170 στρέμματα. Το νησί πουλήθηκε μέσω πλειστηριασμού που πραγματοποιήθηκε εντός της εβδομάδας στη Νότια Αφρική, καθώς εκεί διαμένουν οι Ελληνες ιδιοκτήτες του. Ο λόγος για την οικογένεια Κωνσταντίνου, τα μέλη της οποίας, μέσω της εταιρείας τους Europa Shipping Trust, αποφάσισαν να προβούν στην πώληση του νησιού, προκειμένου να διευθετήσουν κληρονομικές διαφορές. Αγοραστής φέρεται πως είναι ένας Νοτιοαφρικανός υπήκοος, χωρίς προς το παρόν να έχουν διαρρεύσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η τιμή πώλησης πάντως δεν ξεπέρασε τα 2,8 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικής εκτίμησης για 3,5-4 εκατ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η προσφορά που υποβλήθηκε ήταν και η μοναδική, παρά το έντονο ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί τις προηγούμενες εβδομάδες από τουλάχιστον 100 υποψήφιους αγοραστές. Πρόκειται για εξαιρετικά χαμηλό τίμημα, γεγονός που καταδεικνύει τη σημαντική πτώση των τιμών από το 2010 και μετά. Σύμφωνα με μεσίτες που ασχολούνται με την εξειδικευμένη αυτή αγορά, οι ζητούμενες τιμές έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 25%, ενώ εφόσον δεν προκύψει σοβαρό αγοραστικό ενδιαφέρον, το τελικό τίμημα είναι ακόμα χαμηλότερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του αγοραστή είναι να αξιοποιήσει τη Σοφία για λόγους παραθερισμού. Οπως προκύπτει, το νησί διαθέτει χρήσεις γης που επιτρέπουν την κατασκευή έως έξι παραθεριστικών κατοικιών, ενώ στα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα είναι ότι οι ανάγκες σε νερό καλύπτονται τοπικά (υπάρχει γεώτρηση). Αντιθέτως, δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ, κάτι που θα πρέπει να εξετάσουν οι νέοι ιδιοκτήτες.

Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική πώληση νησιού στο Ιόνιο το τελευταίο δίμηνο, ενώ πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι σύντομα θα υπάρξουν και νέες, δεδομένου ότι ο εμίρης του Κατάρ, που απέκτησε την Οξυά, ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο νέες συμφωνίες για την απόκτηση επιπλέον πέντε νησίδων, επίσης στις Εχινάδες Νήσους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό δεν ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ (και για τα πέντε νησιά) και κρίνεται ως ιδιαίτερα ελκυστικό και σίγουρα αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση, όταν ένα και μόνο νησί στο σύμπλεγμα των Εχινάδων, δύσκολα κόστιζε λιγότερο από 1-1,5 εκατ. ευρώ. Αλλωστε και η Οξυά στοίχισε στον Αραβα επενδυτή λιγότερο από 5 εκατ. ευρώ, έναντι της αρχικά ζητούμενης τιμής των 7 εκατ. ευρώ.

Αισθητά χαμηλότερο από τις τιμές που προσφέρονταν για τον Σκορπιό πριν από λίγα χρόνια, φέρεται πως είναι άλλωστε και το τελικό τίμημα που κατέβαλε η Ρωσίδα κληρονόμος Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό τίμημα (περιλαμβάνει και το γειτονικό νησάκι Σπάρτη, το οποίο χρησιμοποιείται για την τροφοδότηση του Σκορπιού με ρεύμα) ανήλθε σε 117 εκατ. ευρώ, όταν μόλις το 2008 φημολογείται ότι είχε κατατεθεί προσφορά που ξεπερνούσε τα 200 εκατ. Ωστόσο, η Αθηνά είχε επιλέξει τότε να μην πωλήσει τον Σκορπιό, καθώς δεν είχε οριστικοποιήσει την απόφασή της. Σήμερα όμως, η κατακόρυφη άνοδος της φορολογίας, σε συνδυασμό με τα ετήσια έξοδα συντήρησης του Σκορπιού, που υπολογίζονται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ, οδήγησαν την Αθηνά στην απόφαση πώλησης, έστω και με σημαντική έκπτωση έναντι του πρόσφατου παρελθόντος. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην προκειμένη περίπτωση, πιθανότερο είναι να πρόκειται για συμφωνία μακροχρόνιας παραχώρησης εκμετάλλευσης (π.χ. 99 ετών), δεδομένου ότι η διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση, ορίζει ρητά ότι απαγορεύεται η μεταπώληση του νησιού από τους κληρονόμους.

Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind