Κτηματολόγιο: Αναζητείται στρατηγικός επενδυτής

 

Σε πρόσληψη συμβούλων προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα εισόδου στρατηγικού επενδυτή στο Κτηματολόγιο αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Όπως επεσήμανε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, βασισμένος στο πόρισμα Ολλανδών εμπειρογνωμόνων το οποίο καταδεικνύει τα προβλήματα της κτηματογράφησης στην Ελλάδα, στόχος είναι η επιτάχυνση του έργου με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότερα, οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες κατέληξαν σε τρία βασικά σενάρια.

Το πρώτο αφορά τη δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Δημόσιας Αρχής με συγχώνευση ΟΚΧΕ (Οργανισμός Κτηματολογίου και Κτηματογραφήσεων Ελλάδας) και Κτηματολογίου υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ.

Το δεύτερο σενάριο προτείνει τη διακριτή λειτουργία ΟΚΧΕ, με πλήρη ιδιωτικοποίηση της «Κτηματολόγιο Α.Ε.».

Το πιθανότερο όμως, όπως διαφάνηκε από τα λεγόμενα του υπουργού, είναι το τρίτο σύμφωνα με το οποίο εισάγεται στρατηγικός επενδυτής στο «Κτηματολόγιο Α.Ε.».

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου όλες οι προσπάθειες αφορούν την ενίσχυση του Κτηματολογίου. «Η διαδικασία δεν θέτει σε κίνδυνο ούτε θέσεις εργασίας, ούτε συνθήκες εργασίας. Θα έλεγα το αντίθετο. Στη διαδικασία αυτή να είμαστε ανοιχτοί. Θα έχει πολύ συγκεκριμένα βήματα», υποστήριξε ο υπουργός. Ωστόσο, όπως σημείωση η προσπάθεια αυτή «είναι προφανές ότι δεν θα ολοκληρωθεί από αυτή την κυβέρνηση, αλλά από μία επόμενη κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κτηματολόγιο ΑΕ κ. Απόστολος Αρβανίτης, δήλωσε ότι το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων. «Πριν, υπήρχαν ενστάσεις που καθυστερούσαν τη διαδικασία, κατά μέσο όρο, στο 20% των κτηματογραφήσεων. Σήμερα, στις νέες κτηματογραφήσεις, οι ενστάσεις δεν έχουν ξεπεράσει το 3%», επεσήμανε.

Έως σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 6,7 εκατομμύρια δικαιώματα (18% του προγράμματος). Η δεύτερη γενιά κτηματογραφήσεων η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά περισσότερα από 8,09 εκατομμύρια δικαιώματα σε 107 αστικά κέντρα (22% του προγράμματος). Επίσης, έχει προκηρυχθεί το 19% του προγράμματος (6.948.782 δικαιώματα) και έως το καλοκαίρι αναμένεται να προκηρυχθεί (σε μία προκήρυξη, με πολλές μελέτες) το υπόλοιπο τμήμα της χώρας, δηλαδή 15 εκατομμύρια δικαιώματα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Νίκο Σηφουνάκη έως το 2015 θα έχει ολοκληρωθεί το 60% της κτηματογράφησης και νωρίτερα από το 2020 θα έχει κτηματογραφηθεί το σύνολο της χώρας.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=446364

 

Speak Your Mind