Κτηματολόγιο 1995 – 2013: Δεκαοκτώ χρόνια… η ίδια ιστορία

 

ktimatologioΤο πολύπαθο Κτηματολόγιο που ξεκίνησε το 1995 και 18 χρόνια μετά ακόμη… φτιάχνεται, είναι ένα μόνο από τα παραδείγματα έργων που μένουν στην «μέση» σε κάθε κοινοτικό πακέτο και αναζητείται «φόρμουλα» ως «έργα γέφυρες» να ενταχθούν στο επόμενο, εν προκειμένω στο ΕΣΠΑ 2 που ξεκινά από το 2014.  Το νέο  sequel  έργων που θα μείνουν στην… μέση αποκάλυψε η έκθεση της Ομάδας Δράσης.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα να ολοκληρωθούν» αναφέρει για 14 έργα «Προτεραιότητας» αξίας 711 εκατ. ευρώ. Όπως έγραψε χθες το Capital.gr  η λίστα των έργων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:  Εθνικό Ληξιαρχείο (σημ. με το μέγα σκάνδαλο ψευδών πιστοποιητικών γέννησης να αποδεικνύει την τεράστια σημασία του έργου), Ηλεκτρονικό Εισιτήριο στον OAΣA, ΔΕΣΜΗΕ,  Προαστιακός Πειραιά  – 3 Γέφυρες.

Επιτάχυνση απαιτείται, σύμφωνα με την Ομάδα Δράσης. σε μία σειρά από ακόμη μεγαλύτερα έργα τα οποία δεν βρίσκονται στο «κόκκινο» αλλά στο… «πορτοκαλί» και περιλαμβάνουν από  τους μεγάλους οδικούς άξονες (σημ. πολλοί εκ των οποίων επίσης μεταφέρονται από κοινοτικό πακέτο σε επόμενο πακέτο) έως και κρίσιμες δράσεις μικρομεσαίων.

Τα λεφτά του ΕΣΠΑ που έχουν προβλεφθεί για τα 14 έργα που δεν θα ολοκληρωθούν ή για ακόμη 2 που ήδη ακυρώθηκαν, δεν θα χαθούν. Εφόσον κριθεί ότι δεν μπορούν να διατεθούν εντός της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ (που λήγει ταμειακά το 2015) θα διατεθούν σε άλλα έργα που «τρέχουν».

Το πρόβλημα συνδέεται με τα έργα που «δεν υπάρχει πιθανότητα να ολοκληρωθούν», καθώς θα πρέπει να αναζητηθούν άλλα κονδύλια. Και ελλείψει εθνικών δαπανών για επενδύσεις, με το Πρόγραμμά Δημοσίων Επενδύσεων να έχει περικοπεί πάνω από 10 φορές λόγω Μνημονίου, ως το σύνηθες «θύμα» για να μην ληφθούν άλλου είδους «οριζόντια» μέτρα, η λύση είναι το ΕΣΠΑ 2 (2014- 2020) ή ιδιωτική χρηματοδότηση.

Κτηματολόγιο 18 έτη μετά…
«Αγαπητοί συνάδελφοι, πεποίθησίς μου παλαιά είναι ότι το Κτηματολόγιο είναι το πρώτο και το μέγιστο πρόβλημα της ελληνικής πολιτείας. Είμαστε εκατόν εβδομήντα χρόνια ελεύθερο κράτος και είμαστε το μόνο ευρωπαϊκό κράτος, μαζί με την Αλβανία, που δεν έχει Κτηματολόγιο» έλεγε το 2003 στη Βουλή ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, κατά την συζήτηση σχετικού με το κτηματολόγιο νομοσχεδίου. Σημειώνεται ότι το έργο πλέον τελεί εν μέρει και υπό την εποπτεία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη καθώς το υπουργείο επιβλέπει  την  ΚτΠ ΑΕ, φορέα υλοποίησης της δράσης του κτηματολογίου (μηχανογράφησης- ψηφιοποίησης) που τρέχει μέσω του ΕΣΠΑ και βρίσκεται στο «κόκκινο»…

Πόσο κόστισε το κτηματολόγιο;

* Συνάδελφοι που έλαβαν το λόγο στην Βουλή  το 2003, παρέθεσαν και τα παλαιά οικονομικά στοιχεία στο… τότε νόμισμα:  το κόστος του έργου ξεκίνησε το 1995 στις 250.000.000.000 δραχμές για να καταλήξει το Μάιο του 2001 στο 1.000.000.000.000 δραχμές μετά από σειρά ανακοστολογήσεων.

* Το 2002 ήρθε το πρόστιμο από τον τότε Επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ:  των 20 δισεκατομμυρίων δραχμών λόγω υπερβάσεων κόστους από τα χρήματα που έλαβε στο Β ΚΠΣ,  με τον Επίτροπο να δηλώνει ότι με διπλάσια λεφτά εξετελέσθη το 1/3 του έργου…

* Χρόνια μετά, εντάχθηκε στο Γ΄ ΚΠΣ και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έλαβε 79,67 εκατ. ευρώ περίπου (με ποσοστά  συγχρηματοδότησης 50% από Ε.Ε. και 50% από Ελληνικό Κράτος).  Παράλληλα «χρηματοδοτήθηκε» από τους πολίτες, με  το «κτηματόσημο».

* Στο ΕΣΠΑ,   ο προϋπολογισμός είναι 130 εκατ. ευρώ, με μηδενικές συμβάσεις και μηδενική απορρόφηση.

Το Κτηματολόγιο είναι ένα μόνο από τα  14 “κόκκινα” έργα αξίας 711,47 εκατ. ευρώ για τα οποία έγιναν συμβάσεις  307,9 εκατ. ευρώ και πληρωμές 86,4 εκατ. ευρώ οι οποίες τώρα πρέπει να «διαχειριστούν» ανάμεσα στα 2 πακέτα για να μην καλυφθούν από το ελληνικό κράτος. Η διαδικασία είναι «γνωστή», αφού γίνεται σε κάθε πακέτο σε μία μεγάλη σειρά από «έργα γέφυρες» όπως ονομάζονται…

Συνολικά τα έργα προτεραιότητας του ΕΣΠΑ που παρακολουθούνται «στενά» και από την Ομάδα δράσης έχουν αξία  16,6 δισ. ευρώ και συγχρηματοδοτούνται για προϋπολογισμό  11,5 δισ ευρώ. Οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί  φτάνουν στα 13 δισ. ευρώ.  Και οι πληρωμές στα 6,5 δισ. ευρώ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες επιχειρούν ένα «σουντόκου» έργων ώστε να προκριθούν όσα θα ολοκληρωθούν έως το 2015. Τα  υπόλοιπα θα ενταχθούν –εφόσον πληρούν τους πολύ αυστηρούς κανόνες της ΕΕ και τα λεφτά (15 δισ. ευρώ περίπου από 20,4 δισ. ευρώ αυτή την προγραμματική περίοδο) φτάνουν –στο επόμενο ΕΣΠΑ με στόχο από την αρχή του 2014, όπως έχει προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζιδάκης να ενεργοποιηθεί το πακέτο με τα πιο «ώριμα» έργα, και να φτάσουν χρήματα στην αγορά…

Της Δήμητρας Καδδά

http://www.capital.gr/news.asp?id=1895187

Speak Your Mind