«Κόλλησε» ο Καλλικράτης στις πολεοδομίες

 

poleodomiaΣτο κενό έπεσε η προσπάθεια να αναλάβει κάθε δήμος τις πολεοδομικές του αρμοδιότητες, μειώνοντας την ταλαιπωρία των πολιτών. Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», σύμφωνα με τον οποίο καθένας από τους 325 δήμους της χώρας έπρεπε να έχει δικό του πολεοδομικό γραφείο μέχρι το τέλος του 2012, τα πολεοδομικά γραφεία παραμένουν 171, όσα ήταν και το 2010. Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε την πολιτεία σε άτακτη υποχώρηση, δίνοντας με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου επ’ αόριστον παράταση στη λειτουργία των πολεοδομιών ως έχουν.

Μία από τις προβλέψεις του «Καλλικράτη» που συνάντησαν εξαρχής σημαντικές αντιδράσεις ήταν η «διάλυση» των παλαιών νομαρχιακών πολεοδομιών και η σταδιακή μεταβίβαση σε κάθε δήμο της σχετικής αρμοδιότητας. Εκτός από τις αντιρρήσεις επί της αρχής (δηλαδή, το κατά πόσον οι δήμοι είναι αρκετά ώριμοι στη διαχείριση των πολεοδομικών τους ζητημάτων), το κυριότερο πρόβλημα ήταν η στελέχωση λειτουργικών υπηρεσιών σε μια εποχή δραστικών περικοπών.

Το αποτέλεσμα φαίνεται δύο χρόνια μετά. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, τα πολεοδομικά γραφεία παραμένουν 171, όσα ήταν και κατά την περίοδο ψήφισης του «Καλλικράτη». Από αυτά, τα 32 βρίσκονται στην Αττική, 25 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από 15 στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Θεσσαλίας, 14 στο Νότιο Αιγαίο, 12 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, από 11 στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης, 10 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, 8 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, από 6 στις Περιφέρειες Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Βορείου Αιγαίου.

Οπως προκύπτει από την ίδια πηγή, οι παλιές νομαρχιακές πολεοδομίες απλώς μεταβιβάστηκαν στους δήμους στους οποίους βρίσκεται η έδρα τους, εξακολουθώντας να εξυπηρετούν τον ίδιο αριθμό περιοχών (λ.χ. η πολεοδομία Νέας Ιωνίας εξυπηρετεί 10 περιοχές, της Παλλήνης 11 περιοχές, του Πειραιά 9 περιοχές). Ποια προβλήματα δημιουργεί η κατάσταση αυτή; Μετά τις εκτεταμένες συνταξιοδοτήσεις της τελευταίας διετίας, η κατάσταση είναι οριακή. «Δεν υπάρχει περιθώριο… ούτε να αρρωστήσεις!», χαριτολογεί ο κ. Δημ. Κλεφτοδήμος, εκτελών χρέη διευθυντή στην πολεοδομία Αγίας Παρασκευής (που εξακολουθεί να εξυπηρετεί τα Βριλήσσια, την Πεντέλη, τη Φιλοθέη και το Ψυχικό, του Παπάγου και τον Χολαργό και το Χαλάνδρι).

Τι έγινε αυτά τα δύο χρόνια; «Κάποιοι δήμοι έχουν προχωρήσει στην τροποποίηση του οργανισμού εσωτερικής λειτουργίας τους, δημιουργώντας διεύθυνση πολεοδομίας, ωστόσο δεν προχώρησαν στη στελέχωσή της», λέει ο κ. Κλεφτοδήμος. «Εγιναν αρκετές συσκέψεις και μια πρόταση που τέθηκε επί τάπητος ήταν η αξιοποίηση του άρθρου 99 του «Καλλικράτη» περί διαδημοτικής συνεργασίας. Δηλαδή, για όσους δήμους δεν μπορούν να ιδρύσουν δικές τους πολεοδομίες, να παραμείνουν στις πολεοδομίες που τους εξυπηρετούν σήμερα, διαθέτοντας υπαλλήλους. Πάντως, οι περισσότεροι δήμοι απλώς δεν έδειξαν τη βούληση να προχωρήσουν».

Η έλλειψη προσωπικού και πόρων δεν είναι το μόνο πρόβλημα που έπρεπε να λύσουν οι δήμοι για να οργανώσουν το δικό τους πολεοδομικό γραφείο. «Οργανώσαμε χώρο για τη δημιουργία πολεοδομικού γραφείου και ξεκινήσαμε να συζητάμε πώς θα γίνει η επιμόρφωση των υπαλλήλων», λέει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χαλανδρίου. «Ομως, διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν δυνατή η διακίνηση των περίπου 80.000 παλαιών φακέλων του δήμου μας στον χρόνο που έπρεπε. Ζητήσαμε, λοιπόν, παράταση».

Η παράταση δόθηκε τις τελευταίες ημέρες του προηγούμενου έτους, με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ). Εκεί, το υπ. Εσωτερικών ορίζει ότι η προθεσμία μεταβίβασης για ένα πλήθος αρμοδιοτήτων (μεταξύ των οποίων και οι πολεοδομικές) παρατείνεται από τα τέλη του 2012… στο μέλλον.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind