Μετά τη δόση, επισπεύδονται έξι αποκρατικοποιήσεις

 

Κλειδί για να ανοίξουν οι πόρτες των αποκρατικοποιήσεων θεωρούν κυβέρνηση και τρόικα τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup, με το ΤΑΙΠΕΔ να σπεύδει από σήμερα να στείλει μήνυμα επιτάχυνσης των διαδικασιών, συγκαλώντας έκτακτο διοικητικό συμβούλιο ώστε να επιλεγούν οι υποψήφιοι επενδυτές που θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 33% της ΟΠΑΠ ΑΕ.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, η επιλογή και ανακοίνωση των υποψηφίων που περνούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τον ΟΠΑΠ, ουσιαστικά επιταχύνεται. Οι σύμβουλοι για την αποκρατικοποίηση θα ανακοινώσουν ποιοι εκ των:

* Κοινοπραξία των εταιρειών Intralot Holdings Luxemburg S.A. (34%) και Intralot Investments Ltd (66%)
* Το βρετανικό fund της BC Partners,
* Emma Delta (συμφερόντων Μελισσανίδη και του Fund PPF που συμμετέχει και στον διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ μαζί με τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ).
* Κοινοπραξία των εταιριών Gauselmann AG (55%), Playtech Ltd (41%) και Helvason Ltd (4%)
* Primrose Treasure Limited, θυγατρική της εταιρείας Fosun international
* Third Point LLC
* Texas Pacific Group Capital και
* Triple Five World Group Properties Limited,

πληρούν τους όρους για να προχωρήσουν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών για το 33% του Οργανισμού που παραχωρεί το Δημόσιο.

Αναλόγως θα κινηθεί το ΤΑΙΠΕΔ και σε άλλες έξι ιδιωτικοποιήσεις «προτεραιότητας» (Κρατικά Λαχεία,  ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό, Αφάντου Ρόδου και Κασσιόπη Κέρκυρας) επιδιώκοντας να «κεφαλαιοποιήσει» τα οφέλη της προχθεσινής απόφασης στο Eurogroup, η οποία κατά την εκτίμηση στελεχών του Ταμείου περιορίζει δραστικά το ρίσκο της χώρας για τους επενδυτές και θέτει τις βάσεις να τρέξει με μεγαλύτερη ταχύτητα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Άμεσα αναμένεται και η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 61% της ΕΥΑΘ.

Για τα Κρατικά Λαχεία ο πλειοδότης αναμένεται να επιλεγεί μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου (σ.σ οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν έως τις 10 Δεκεμβρίου), ενώ στο ίδιο διάστημα αναμένεται να επιλεγούν και οι υποψήφιοι επενδυτές -από τους πέντε- που θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την πώληση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.

Στο τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση εμπιστευτικότητας με τους τέσσερις μνηστήρες του Ελληνικού ώστε αφού λάβουν τα τεύχη δημοπράτησης να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές εντός του πρώτου τριμήνου του 2013.

Β. Γεώργας

http://www.capital.gr/News.asp?id=1676231

Speak Your Mind