Μετά το Ελληνικό, προχωρεί το σχέδιο αξιοποίησης για το Κτήμα Τατοΐου και το Πρασονήσι

 

Μετά τη δρομολόγηση της αξιοποίησης του Ελληνικού, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προχωρεί στην αξιοποίηση δύο νέων εμβληματικών δημόσιων ακινήτων. Πρόκειται για το Κτήμα Τατοΐου (πρώην Βασιλικό Κτήμα) και το Πρασονήσι της Ρόδου. Πρόκειται για δύο μεγάλα ακίνητα πολλών χιλιάδων στρεμμάτων το καθένα, τα οποία σύντομα αναμένεται να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Το Κτήμα Τατοΐου (πρώην Βασιλικό Κτήμα) σύντομα αναμένεται να μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Το Πρασονήσι -γνωστό και ως Γαίες Κατταβιάς Ρόδου- βρίσκεται στο νότιο άκρο της νήσου και ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό ακίνητο λόγω του μεγέθους του αλλά και της θέσεώς του. Η έκτασή του ανέρχεται σε 77 χιλ. στρέμματα και στο εσωτερικό του φιλοξενείται αφενός μεν πεδίο βολής όλων των Οπλων του ΓΕΕΘΑ (περίπου 10 χιλ. στρέμμ.), ενώ παράλληλα φιλοξενείται και περιοχή Νatura έκτασης 29 χιλ. στρεμμ. και η οποία ώς ένα βαθμό αλληλοεπικαλύπτεται με το πεδίο βολής του ΓΕΕΘΑ. Στο ακίνητο, ακόμη, εντοπίζονται ευρήματα ενός αρχαίου οικισμού με οχυρωματικό περίβολο, αρχαίο νεκροταφείο, αρχαίος ναός και ένας ναός παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Στην περιοχή, τέλος, συνυπάρχει και μόνιμο καταφύγιο άγριας ζωής έκτασης περίπου 1.500 στρεμμάτων.
«Είναι σαφές ότι η λειτουργία του πεδίου βολής είναι ασύμβατη των παραπάνω περιβαλλοντικών και αρχαιολογικών δεσμεύσεων της περιοχής και της περιοχής γειτνίασης του πεδίου βολής», παραδέχεται το εκτελεστικό μέλος του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπραντζής. Ο ίδιος αναφέρει ότι η τουριστική ανάπτυξή του, με σκοπό και την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της περιοχής, θα είναι ένα σημαντικό βήμα τόσο για την οικονομία της Ρόδου αλλά και της χώρας. Στα σχέδια που εκπονούνται περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, υποδομών για θαλάσσιο αθλητισμό, γήπεδα γκολφ και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Ακόμη, εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας παραθεριστικού οικισμού.
Σύμφωνα με το στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, η ΝΑ ακτή του Πρασονησίου, λόγω γεωμορφολογίας, θέσης και κλιματικών συνθηκών (ένταση ανέμων), θεωρείται το δεύτερο καλύτερο σημείο στον πλανήτη για αθλητικές δραστηριότητες ιστιοσανίδας (surf). Η δυσκολία που υπάρχει σήμερα στην αξιοποίηση του ακινήτου είναι ο αποχαρακτηρισμός, η αποκαθιέρωση και η αποδιάθεση του πεδίου βολής, από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οι διαβουλεύσεις ωστόσο βρίσκονται σε καλό σημείο και το ακίνητο αναμένεται ν’ αποδεσμευθεί άμεσα. «Υπάρχει εξαιρετική συνεργασία (μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ) με υπουργεία και φορείς, όπως το ΥΠΕΘΑ, το υπ. Τουρισμού, το ΥΠΕΚΑ, το ΥΠΑΝ, το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, η γ.γ. Δημόσιας Περιουσίας, ο ΟΡΣΑ, αλλά και δήμους, όπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης», αναφέρει ο κ. Ταπραντζής. Ο ίδιος παραδέχεται ότι αρχικά υπήρξαν πολλά προβλήματα στην αποδοχή του ρόλου του Ταμείου, αλλά η αναγκαιότητα αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο. «Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τέτοια κινητοποίηση και κυβερνητική στήριξη για την αξιοποίηση της δημόσιας γης», καταλήγει ο κ. Ταπραντζής.

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind