Πεδίο Άρεως και οδός Μαυροματαίων, εικόνα υποβάθμισης της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού

 

athensΕπιστολή με αντικείμενο την απογοητευτική εικόνα που αντικρίζουν τουρίστες και κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή του Πεδίου του Άρεως απέστειλε η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού στον περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό, στον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη και στον πρόεδρο της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) κ. Γιώργο Μπρούλια, με κοινοποίηση την υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής και τον ΣΕΤΕ. Η επιστολή αναφέρει τα ακόλουθα:

“Κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να θίξουμε το πολυσυζητημένο και εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της εικόνας του κέντρου της Αθήνας και της ελκυστικότητάς του ως προορισμός αναψυχής για τους αλλοδαπούς και εγχώριους επισκέπτες αλλά και διαβίωσης και οικονομικής δραστηριοποίησης για τους μόνιμους κατοίκους της πόλης.

Αναπόσπαστο κομμάτι του κέντρου της πόλης και κομβικό σημείο για την εξυπηρέτηση των τουριστών αποτελεί το Πεδίο του Άρεως το οποίο έχει πρόσοψη στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, κατά μήκος της οποίας δραστηριοποιούνται πολυτελή ξενοδοχεία και αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και η οδός Μαυροματαίων όπου βρίσκεται η αφετηρία των υπεραστικών γραμμών της Περιφέρειας Αττικής, που συνδέουν την πόλη με τα Μεσόγεια και τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Η εικόνα του πάρκου ως εγκαταλελειμμένου εργοταξίου για σχεδόν δύο χρόνια και παρά τα εκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί για την ανακαίνισή του που φιλοδοξούσε να δώσει μία ιδιαίτερη πνοή στην χρήση του, αποτελεί όνειδος για την τοπική αυτοδιοίκηση και για τη χώρα την ίδια. Οι εικόνες των εργοταξικών πινακίδων και των μουσαμάδων που κρέμονται, του χώματος, των απεριποίητων δέντρων και της βλάστησης που ξεχειλίζει συνιστούν τριτοκοσμική εικόνα η οποία σχολιάζεται ποικιλοτρόπως από το πλήθος των τουριστών που διέρχονται από το σημείο, τόσο πεζοί –καθώς το πάρκο γειτνιάζει με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την υποτιθέμενη ναυαρχίδα του ελληνικού πολιτιστικού τουρισμού– όσο και με τουριστικά λεωφορεία που τους περιηγούν στην πόλη.

Κύριοι, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, ούτε η πόλη, ούτε οι επισκέπτες ούτε κυρίως οι κάτοικοι μπορούν να ανεχθούν την εικόνα εγκατάλειψης που εκπέμπει ο χώρος. Επιτέλους ας γίνει το αυτονόητο, ας παραλάβει κάποιος αυτό το «ορφανό έργο» το οποίο χρηματοδοτήθηκε πολυτελώς από τις τσέπες όλων των Ελλήνων, ας το συντηρήσει και ας το εντάξει στον τουριστικό σχεδιασμό της πόλης, ώστε φιλοξενώντας πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσει να ξαναζωντανέψει.

Δεν συνιστούν δικαιολογία ούτε οι συναρμοδιότητες των φορέων, ούτε τα μελλοντικά σχέδια ανάπλασης του κέντρου που θα καταλήγουν στις παρυφές του Πεδίου του Άρεως. Χρειάζεται λύση τώρα, άμεσα με ελάχιστο κόστος και με τα υπάρχοντα μέσα”.

Βίκυ Καραντζαβέλου

http://traveldailynews.gr/news/article/55679

Speak Your Mind