Πόλεις πάνω στις αρχές του shan – shui

 

26047__mad12Η αστικοποίηση εκτοξεύει τα μεγέθη της πληθυσμιακής πυκνότητας των πόλεων, και σπάζει τους δεσμούς με φυσικό και ανθρωπομετρικό περιβάλλον με την επαναφορά των αρχών του shan – shui, -η πόλη του νερού και του βουνού. Η shan – shui πόλη βασίζεται στην λατρεία των δύο αυτών στοιχείων που αποτελούν την βάση του παραδοσιακού πολεοδομικού σχεδιασμού στην Κίνα, και επιδιώκει τον επαναπροσδιοριμό της σχέσης του κατοίκου της πόλης με τη φύση.

Βασικά στοιχεία στο τοπίο των αρχαίων κινέζικων οικισμών, το νερό και το βουνό ενσωματώθηκαν στο σχεδιασμό ο οποίος χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια για την εναρμόνισή των δύο στοιχείων.

Πάνω στις αρχές της “πόλης του νερού και του βουνού” είναι σχεδιασμένο από τους MAD και ένα σύμπλεγμα απο ουρανοξύστες μικτής χρήσης στο Γκουιγιάνγκ, που θα λειτουργήσει ως το νέο επιχειρηματικό κέντρο της πόλης.

H αρχιτεκτονική αναπτύσσονται έξω από τα βασικά περιγράμματα, προσομοιάζοντας τη γη που είναι πολύ περίπλοκη, και σχηματίζεται από διαφορετικά επίπεδα, με γέφυρες που συνδέουν τα κτίρια, ενώ από κάτω υπάρχουν οι κήποι του τσαγιού.

Σε αντίθεση με την δυτική τοποθέτηση για την έννοια τοπίο όπου στην φύση κυριαρχεί ο λόγιος σχεδιασμός, στην ανατολή η ανθρώπινη παρέμβαση είναι πολύ ασαφής και εμπεριέχει βασικά στοιχεία όπως η πέτρα και το νερό, επιδιώκοντας την συγχώνευση της τεχνητής και της φυσικής πραγματικότητας.

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=26047

 

Speak Your Mind