Ρύθμιση-δυναμίτης στη διατηρητέα κληρονομιά

 

diatiriteaΧωρίς έκδοση οικοδομικής άδειας, που σημαίνει χωρίς αρχιτεκτονική μελέτη, υποχρεωτικό έλεγχο της μελέτης και των εργασιών από τις υπηρεσίες δόμησης και τις αρμόδιες αρχιτεκτονικές επιτροπές, αλλά με μια απλή έγκριση «εργασιών μικρής κλίμακας», με την υπογραφή ιδιώτη μηχανικού, μπορούν πλέον να γίνονται εργασίες στις όψεις και στο εσωτερικό κτηρίων που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα και μνημεία.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αττικής κατακεραυνώνει τη σχετική ρύθμιση, που ενσωματώθηκε, όπως καταγγέλλει, «για συντεχνιακούς και πελατειακούς λόγους» στο νέο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος (άρθρο 48 του ν. 4178/13) για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, επισημαίνοντας ότι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για καταστροφές και αλλοιώσεις της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας σημαντικών κτηρίων και μνημείων, αλλά και ολόκληρων αρχιτεκτονικών συνόλων σε παραδοσιακούς οικισμούς της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι μεγάλες εργολαβίες και έργα ανακαινίσεων χωρίς οικοδομική άδεια θα γίνονται με άγνωστους προϋπολογισμούς, πιθανές εικονικές συμβάσεις, με συνέπεια την απώλεια μεγάλων φορολογικών εσόδων του Δημοσίου αλλά και των ασφαλιστικών φορέων, αφού στις «εργασίες μικρής κλίμακας» δεν είναι υποχρεωτική η δήλωση ημερομισθίων των εργατοτεχνιτών στον ασφαλιστικό τους φορέα. Σημειώνεται ότι το θέμα παρουσίασε πρώτη η «Ε» με ρεπορτάζ (έκδοση 25ης Ιουλίου 2013) που ανέδειξε τις «παγίδες» της ρύθμισης για «εργασίες μικρής κλίμακας».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Μαδεμοχωρίτης, εκθέτει τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτη αναφέροντας στη σχετική ανακοίνωση ότι κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής είχε υποσχεθεί προς τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, που έθεσε το θέμα, πως η σχετική ρύθμιση θα αποσυρθεί· πράγμα που δεν έγινε.

Με βάση αυτή την εξέλιξη, στην ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Αττικής επισημαίνεται πως αποδεικνύεται ότι «το ενδιαφέρον της πολιτείας για το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική κληρονομιά είναι υποκριτικό», ότι «χάνεται η έννοια του μνημείου και του διατηρητέου» και ότι «υπάρχει αδυναμία αντίστασης στις συντεχνιακές απαιτήσεις».

«Ιδού το πρόβλημα!»

Στην ανακοίνωση του συλλόγου παρουσιάζονται κραυγαλέα παραδείγματα για την πιθανή εφαρμογή της νέας διάταξης με έγκριση «εργασιών μικρής κλίμακας», η οποία εκδίδεται με απλή αίτηση του ιδιοκτήτη και τεχνική έκθεση μηχανικού από την Πολεοδομία. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι πλέον μπορείς:

* Να ανακαινίσεις εσωτερικά και εξωτερικά τα κτήρια της Ακαδημίας Αθηνών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, του Μουσείου και του Πανεπιστημίου χωρίς οικοδομική άδεια, χωρίς καν αρχιτεκτονική μελέτη.

* Να ντύσεις με γρανίτη ή αλουμίνιο τη Βουλή, με μια τεχνική έκθεση κάποιου μηχανικού από τους πολλούς που έχουν το δικαίωμα να υπογράφουν τεχνικές εκθέσεις.

* Να βάψεις όπως θέλεις ένα σπίτι στις Κυκλάδες ή να βάλεις αλουμινένιες τζαμαρίες στο Πήλιο.

* Να γεμίσεις με τσιμεντένιες πέργκολες (επικαλυμμένες) ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, όπως το «Mall» στο Μαρούσι, να αυξήσεις τον όγκο του και πιθανόν τους χώρους του, χωρίς οικοδομική άδεια, χωρίς αρχιτεκτονική μελέτη, με μια τεχνική έκθεση κάποιου μηχανικού.

* Να στήσεις για πάντα μια σκαλωσιά στο οικόπεδό σου και να κάνεις ό,τι θέλεις από κάτω.

Οι αρχιτέκτονες του τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ προαναγγέλλουν προσφυγή στο ΣτΕ κατά του συγκεκριμένου θέματος και ζητούν πρωτοβουλίες άμεσης ακύρωσης της ρύθμισης από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, καθώς επίσης να επιληφθεί το υπουργείο Οικονομικών για την απώλεια εσόδων. Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, ότι ο σύλλογος παίρνει θέση και για το νέο νόμο του ΥΠΕΚΑ για τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων.

Υποκριτικό ενδιαφέρον

Αναφέρει ότι «η βούληση της πολιτείας για πάταξη της αυθαίρετης δόμησης είναι υποκριτική», υπογραμμίζοντας ότι ο νέος νόμος «τακτοποιεί ποινικές και αστικές ευθύνες ιδιοκτητών που κατά κανόνα κινήθηκαν καθ’ υπέρβαση των πολεοδομικών κανόνων ή τους αγνόησαν εντελώς», ενώ καταλήγει με μεγάλη δόση αυτοκριτικής αναφέροντας ότι: «Ο ρόλος των αρχιτεκτόνων στην περίπτωση αυτή είναι απλά καταγραφικός και θα ήταν υποκρισία από μέρους μας η κάθε προσπάθεια επιστημονικής τεκμηρίωσής του, το δε ενδιαφέρον μας ομολογούμε ότι είναι καθαρά βιοποριστικό».

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=382481

Speak Your Mind