ΣΤΕ: Νόμιμη η λειτουργία των μεταλλείων χρυσού

 

goldminesΑπολύτως νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, απορρίπτοντας την αίτηση οκτώ συλλόγων της περιοχής. Απολύτως νόμιμη, πληρούσα τους περιβαλλοντικούς όρους, κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής.

Λίγες ημέρες μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην περιοχή, με σημείο αιχμής τη λειτουργία των μεταλλείων, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε την αίτηση που είχαν καταθέσει οκτώ σύλλογοι της Χαλκιδικής, κρίνοντας ότι τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία των μεταλλείων δεν κρίνονται σημαντικές. Περαιτέρω, όπως σημειώνεται στην απόφαση (110/2013), οι δραστηριότητες των μεταλλείων βρίσκονται εκτός των ζωνών Natura.

Συγκεκριμένα, στο σκεπτικό των δικαστών του Ε΄ τμήματος αναφέρεται ότι οι μεταλλευτικές και μεταλλουργικές εγκαταστάσεις βρίσκονται εκτός προστατευόμενων τόπων του δικτύου Natura, εκτός από μια έκταση 2,4 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Ολυμπιάδα, όπου προβλέπεται η προσωρινή απόθεση των τελμάτων, η οποία θα αποκατασταθεί κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του όλου έργου. Μάλιστα η περιοχή αυτή στην περιβαλλοντική μελέτη περιγράφεται ως «άγονη». Στην απόφαση επισημαίνεται επίσης πως έχει γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων του επίμαχου έργου και με βάση αυτή δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις, ενώ δεν θα υπάρξει καμιά επέμβαση στον «οικότοπο 9180».

Στην αίτησή τους οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι ζητούσαν να ανασταλεί η από 26.7.2011 υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα έργα εγκατάστασης των μεταλλείων χρυσού της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ» και τον καθορισμό του χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων. Παρέμβαση υπέρ του κύρους της υπουργικής απόφασης είχε κάνει η εταιρεία, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind